Gå direkt till innehåll
Samhällsaktörer samverkar för kunskap om migration

Pressmeddelande -

Samhällsaktörer samverkar för kunskap om migration

Stiftelsen Nordiska museet deltar i MIG Talks, en kommunikationssatsning som belyser en av vår tids största samhällsfrågor och som syftar till att främja kunskap om migrationen till Sverige. Över tio aktörer från samhällets olika arenor sluter upp bakom satsningen som genomförs under 2016 på initiativ av Migrationsverket.

MIG Talks genomförs i form av en samtalsserie, kunskapsspridning via olika digitala kanaler samt ett antal olika sidoaktiviteter. Genom satsningen skapas ett forum för utbyte av information, erfarenheter och perspektiv mellan nya invånare och samhällsaktörer inom media, kultur, idrott, offentlig sektor och civilsamhälle. De medverkande kan därigenom få nya uppslag och ingångar för att stödja utvecklingen av egna idéer eller arbetssätt. Det gemensamma målet är att bidra till ett nyanserat och inkluderande offentligt samtal.

Aktörerna bakom satsningen är: Delegationen för Migrationsstudier (DELMI), Göteborgs Stad Kulturförvaltning, Kulturrådet, Nordiska museet, Sveriges Internationella Talanger, Stockholms Stadsbibliotek, Stockholms Konstnärliga Högskola, Stiftelsen Svenska Filminstitutet, Svenska Institutet, Stockholm Business Region Development, The Local, Riksidrottsförbundet, Röda Korset, och UNHCR.

– Migrationsverket välkomnar bredden av samhällsaktörer som sluter upp bakom MIG Talks. Det talar sitt tydliga språk: allt fler ser betydelsen av gemensamma insatser för att möta nya behov i spåren av den ökade migrationen till Sverige. Migration är inte en fråga för ett fåtal, det är en angelägenhet för hela samhället. Inte minst för de människor som är på väg mot framtiden i nya hemlandet Sverige, säger Anders Danielsson, Migrationsverkets generaldirektör.

– Nordiska museets förhoppning genom medverkan i projektet MIG Talks är att museet kan bredda migrationsperspektivet i verksamheten och inspirera fler nyanlända att lämna sina egna berättelser till museets minnesbank. Sammantaget leder detta till att Nordiska museets samlingar och kunskapsbanker kan ge en mer heltäckande bild av komplexiteten i begrepp som svensk och nordisk, säger Sanne Houby-Nielsen, Styresman för Stiftelsen Nordiska museet.

Migrationsverket har initierat MIG Talks för att möta den kraftigt ökade efterfrågan på fakta och information. Mot bakgrund av asyl- och flyktinginvandringens framskjutna plats handlar det också om att stärka myndighetens arbete för att bidra till allsidig informations- och kunskapsspridning om all migration till Sverige. En central utgångspunkt är även att bredda informationsflödet med rösterna hos människorna bakom migrationsstatistiken.

– I en tid när debatten om migration går på högvarv är det viktigt att ta ett kliv tillbaka och begrunda det större ansvaret för samhällskommunikation och allsidig kunskapsbildning. Alla samhällsaktörer har att bidra till det offentliga samtalet. Människor som flyttar hit behöver vara en närvarande röst, såväl i den större diskussionen om migration, som i det fortsatta samhällsbygget, säger Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör vid Migrationsverket.

Totalt 100 nya invånare som är inflyttade under den senaste femårsperioden involveras inom ramen för MIG Talks. Urvalet speglar sammansättningen av migrationen till Sverige mellan åren 2010 och 2015, det vill säga andelen som flyttat hit på de olika huvudsakliga skälen (skyddsbehov, anknytning till nära anhörig, studier, arbete, återinvandring, och fria rörligheten inom EU/EES-området) för bosättning i Sverige och ursprungsregion.

– Fakta och statistik på migrationsområdet är en viktig utgångspunkt, men migration är varken en sifferekvation eller ett tillfälligt tillstånd. Migration är ett permanent samhällsfenomen. Berättelserna och perspektiven som utgår ifrån de människor som flyttar hit är grunden för kunskap om drivkrafterna och skälen bakom migrationen till Sverige, säger Lisa Söderlindh, ansvarig för MIG Talks vid Migrationsverket.

– Nordiska museet har samlat personliga berättelser sedan mer än 100 år, som ett sätt att dokumentera liv och arbete i Sverige. Idag är den personliga berättelsen mer betydelsefull än någonsin för att förstå vår samtid. Inom ramen för projektet MIG Talks har Nordiska museet därför skapat möjligheten för alla att kunna lämna sin egen berättelse. De 100 migrantberättelser som Migrationsverket samlar in kommer också att sparas för kommande generationer och forskning i Nordiska museets arkiv, säger Jonas Engman, fil.dr. och arkivchef på Nordiska museet

Lämna din egen berättelse och ta del av andras på www.minnen.se/tema/migrationensroster och läs mer om Nordiska museets insamlingsverksamhet om migration http://www.nordiskamuseet.se/migrationens-roster

Besök MIG Talks webbsida: http://www.migtalks.se

MIG Talks kommer även kunna följas i Twitter #MIGTalks och på Facebook.com/migtalks


För frågor om Nordiska museets deltagande i projektet MIG Talks eller museets egen dokumentations- och insamlingsverksamhet rörande migration, kontakta Jonas Engman, fil.dr. och arkivchef på Nordiska museet på 08-519 547 26 eller jonas.engman@nordiskamuseet.se


Stiftelsen Nordiska museet har till uppgift att samla, vårda och visa föremål och bilder om liv och arbete i Sverige. Samlingarna speglar landets kulturhistoria från 1500-talet till nutid. Föremålssamlingen omfattar cirka 1,5 miljoner objekt, arkivet omfattar drygt 5 500 och biblioteket cirka 4 000 hyllmeter material. Fotosamlingarna bedöms innehålla cirka 6 miljoner fotografier. Nordiska museet har systematiskt samlat in uppgifter om svenskt folkliv i mer än hundra år, inte bara om materiell och social kultur utan också om den andliga kulturen – om hur man tänkt, känt och trott.

Migrationsverket är den myndighet som prövar ansökningar från personer som vill besöka, bo eller söka skydd i Sverige eller som vill bli svenska medborgare. Som alla myndigheter har Migrationsverket ett ansvar för samhällskommunikation och kunskapsbildning. Myndighetens uppgift är bland annat att förklara, ge fakta och belysa sammanhang för att sprida kunskap om sin verksamhet och migrationen till Sverige. MIG Talks är ett led i Migrationsverkets arbete för att utveckla och bredda sin kommunikation genom nya målgruppsanpassade kanaler, nya arenor och nya arbetssätt.

Ämnen

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18