Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

8 snabba frågor om julen till experten

Här delar Nordiska museets etnolog Jonas Engman med sig av bakgrunden till några av julens beståndsdelar. 
Varför heter det ”jul”? 
–Ordet går förmodligen tillbaka på betydelsen ”fest”, ”inbjudan” och kan spåras till fornsvenskan. Det är mer tveksamt om det finns ett samband mellan julfirande och påstådda fornnordiska midvinterfester. I äldre tid användes uttrycket ’dricka jul’ istället för

Antologin "Köket" från Nordiska museets förlag är en av vinnarna i Årets måltidslitteratur 2018.

Boken Köket bland vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur

Måltidsakademien har utsett Årets svenska måltidslitteratur 2018. Antologin Köket. Rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet utgiven av Nordiska museets förlag är en av vinnarna som fick pris på Kungliga Biblioteket den 15 november.

Måltidsakademien grundades 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Varje år utser

Nyårsfyrverkerier över Stockholm 2001. Foto: Mark Markefelt, Nordiska museet

Drakar, eldar och champagne – ny bok om nyårsfiranden

​En ny bok från Nordiska museet berättar om nyårsfirandets historia och om de olika nyår vi firar i Sverige idag. Boken är den senaste i en rad böcker om traditioner från Nordiska museets förlag.

Unika mönster ur samlingen, vintage rekvisita från vinden och nordiska smaker är tre huvudingredienser i Nordiska museets nya butik som erbjuder medvetna vardagsvaror och nordiskt hantverk. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet

​Nordiska museet öppnar ny butik

En unik mönsterskatt ur samlingen, nordiska smaker och vintage rekvisita från vinden. Det är huvudingredienserna när Nordiska museet öppnar en ny butik ritad av arkitektfirman Joyn Studio den 29 september.

Film, kultursamtal och biblioterapi på Best of Norden 2018


Samtal om skönlitteratur som terapiform, glömda konstnärskap, Östersjöns tillstånd och hur man dansar Bergman. Detta och mycket annat bjuds under kulturfestivalen Best of Norden på Nordiska museet 5–7 oktober. 
Helgen den 5-7 oktober fyller kulturfestivalen Best of Norden Nordiska museet med det bästa av nordisk kultur. Förra årets främsta nordiska filmer visas varvat med kultursamtal med n

Nordens bästa kultur och kvinnliga kreatörer firas på Best of Norden

Best of Norden är kulturfestivalen som uppmärksammar det främsta inom nordisk kultur idag. Den 5-7 oktober erbjuds möten med författare, film och musik på Nordiska museet. Dessutom litteratur som läkande kraft, Ingmar Bergman som dans och hur kulturhistorien kan se ut när också kvinnliga kreatörer räknas med.

Foto: Karl Heinz Hernried, Nordiska museet

10 frågor om midsommar till experten

Varför dansar vi runt en lövad stång, hoppar över gärdsgårdar och leker lustiga små grodor? Jonas Engman, intendent på Nordiska museet ger svar på allt du vill veta om den populära och mytomspunna traditionen. Gläns med dina kunskaper över sillen och färskpotatisen!

Köket. Rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet. Foto: Lennart af Petersens, Stadsmuseet

Ny bok om köket som rum för drömmar, ideal och vardagsliv från Nordiska museet

Köket kan berätta mycket om människors strävan efter ett bättre och bekvämare liv. I en ny bok från Nordiska museet skildras kökets och kökslivets historia i Sverige. Den övergripande frågan handlar om hur visioner, behov och materiella förutsättningar har format och omformat köket. Hur har köket omvandlats i takt med konsumtionssamhällets framväxt?

Visa mer