Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Film, kultursamtal och biblioterapi på Best of Norden 2018

Samtal om skönlitteratur som terapiform, glömda konstnärskap, Östersjöns tillstånd och hur man dansar Bergman. Detta och mycket annat bjuds under kulturfestivalen Best of Norden på Nordiska museet 5–7 oktober. 

Helgen den 5-7 oktober fyller kulturfestivalen Best of Norden Nordiska museet med det bästa av nordisk kultur. Förra årets främsta nordiska filmer visas varvat med kultursamtal med några av Nordens mest intressanta röster. Best of Norden arrangeras med anledning av Nordiska rådets priser som delas ut i kategorierna film, litteratur, barn-och ungdomslitteratur, musik och miljö. Festivalen arrangeras för femte året i rad och äger för andra året rum på Nordiska museet i Stockholm. 

Museets stora hall förvandlas till biograf och scen och publiken kommer att få möta kulturaktörer, miljöengagerade röster och nominerade författare som Agneta Pleijel, Gunnar D Hansson, Caroline Albertine Minor (DK) och Sara Bergmark Elfgren. Samtliga filmer som nominerats till Nordiska rådets filmpris visas på stor duk under Best of Norden.

Ur programmet:

Fredag 5 oktober

  • Finska Euthanizer inleder fredagkvällen, en snabb, roande och oroande film av Teemu Nikki om Veijo som lever efter devisen öga för öga, tand för tand när han avlivar plågade djur för att sedan plåga deras ägare.

Lördag 6 oktober

  • Filmvisning av svenska Korparna. Efteråt berättar regissören Jens Assur och författaren Tomas Bannerhed om filmen och den litterära förlagan, som båda har hyllats och prisats
  • Biblioterapi handlar om hur man kan använda skönlitteratur för att förstå och hantera livet. I Finland är detta etablerat sedan länge, nu växer intresset i Sverige. Juhani Ihanus, docent i kulturpsykologi och Allan Linnér, radiopsykolog i P1 är några ur en panel som möts runt terapiformen. Det finns också möjlighet att själv testa.
  • Nordiska rådets miljöpris har i år havet som tema. Johanna Ragnartz från Håll Sverige Rent, nominerade till priset, Östersjön-filmaren och journalisten Folke Rydén och nominerade poeten Gunnar D Hansson samtalar om havens tillstånd och framtid.
  • Danmarks nominerade film, uppmärksammade Vinterbröder i regi av Hlynur Pálmason avslutar lördagkvällen.

Söndag 7 oktober

  • Isländska filmen Woman at War, en skildring av en miljöaktivist i regi av Benedikt Erlingsson inleder följd av ett samtal med Isländska ambassaden om Island som fyller 100 år 2018.
  • En annan hundraåring, Ingmar Bergman, uppmärksammas med visning av nyrestaurerade Det sjunde inseglet och ett samtal om att dansa Bergman med Fredrik Benke Rydman och Måns Reuterswärd.
  • Från kvinnokultur till kultur. Professor Lisbeth Larsson från mastodontprojektet Nordisk kvinnolitteraturhistoria och Jannike Åhlund från Svenska filminstitutets projekt Nordic Women in Film lyfter fram glömda storverk ur litteraturens och filmens värld. Tillsammans med gäster som Lina Thomsgård från satsningen Stockholms Kvinnohistoriska, samtalar de om kvinnliga kulturutövare och deras synlighet.
  • Norska Joachim Triers nerviga thriller Thelma avslutar Best of Norden på söndagkvällen.

Hela programmet och praktisk information på www.bestofnorden.se

Högupplösta bilder och pressmaterial finns här

FAKTA

Best of Norden arrangeras av Nordiska ministerrådet, Nordiska rådet och Kulturbyrån, på uppdrag av Nordisk Film & TV fond, i samarbete med Nordiska museet. Syftet med festivalen är att lyfta nordisk kultur med anledning av Nordiska rådets prestigefulla priser. Läs mer: bestofnorden.se

Nordiska rådets priser tilldelas i kategorierna film, litteratur, barn- och ungdomslitteratur samt musik och miljö. Syftet med Nordiska rådets priser är att öka intresset för den nordiska kulturgemenskapen och det nordiska miljösamarbetet samt att erkänna framstående konstnärliga och miljömässiga insatser. Priserna ska bidra till att synliggöra och lyfta fram det nordiska samarbetet. Nordiska rådets priser 2018 tillkännages i Oslo den 30 oktober i samband med Nordiska rådets session. 

Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum och visar vardag och livsstil i Norden från 1523 och framåt. 2018 är andra året som Best of Norden arrangeras i samarbete med och på Nordiska museet. Läs mer nordiskamuseet.se


För mer information, pressbiljetter och intervjuer med medverkande kontakta:

Åsa Jacobsson, Kulturbyrån
Festivalansvarig Best of Norden
asa.jacobsson@kulturbyran.nu
+46 76-116 42 17

Louise Hertzberg, Nordiskt samarbete
Festivalansvarig Best of Norden
louise.hertzberg@nordicwelfare.org
+46 73-327 69 90

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18