Bild -
Sockerpaket, 1930-tal. Ur broschyr från Svenska sockerbolaget AB.
- Licens:
- © All rights reserved (nedladdning tillåten)
- Filformat:
- .jpg
- Storlek:
- 2000 x 2985, 1,26 MB
Bild -
En utställning om sockrets och sötsakernas historia i Sverige. Med en stor mängd föremål ur museets samlingar, berättar den hur sockret förvandlats från lyx till vardagsvara, från något exklusivt och välgörande till något vardagligt som är både begärligt och besvärligt. Utställningen är en lustfylld och allvarlig exposé över vår syn på sockret och hur det använts från Gustav Vasas tid till idag.
Boken Socker och söta saker – En kulturhistorisk studie av sockerkonsumtionen i Sverige, är skriven av forskare och intendent Ulrika Torell och utgiven på Nordiska museets förlag. Boken handlar om hur våra relationer till den så begärliga och besvärliga sötman har formats och hur sockret förvärvade sin självklara position som basvara i butikerna och medelpunkt på festborden.
För 150 år sedan hade många svenskar knappt smakat socker. Idag finner vi det i alltifrån mediciner till matprodukter och smågodis. Inget annat livsmedel har en motsvarande utveckling i Sveriges historia. Men hur kommer det sig att vi blivit ett sockerälskande folk?