Gå direkt till innehåll

Ämnen: Hälsa, sjukvård, läkemedel

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

Nordiska museet samlar in människors tankar om framtiden

I år fyller Nordiska museet 150 år. Jubileet sker i en tid som präglas av flera parallella kriser: en pandemi, ett krig i Europa och en eskalerande klimatkris som förändrar förutsättningarna för livet och vardagen i Norden. Med insamlingen ”Vår framtid - en spaning mot Norden 2173” vill Nordiska museet – för att vrida och vända på möjliga framtidsscenarier – rikta blicken ytterligare 150 år framåt

Insamlingen av coronaberättelser äger rum digitalt på minnen.se och vänder sig till alla. Foto: Karolina Kristensson/Nordiska museet.

Unik insamling fortsätter att samla röster från svenskarnas pandemiliv

Berättelserna fortsätter att komma in till Nordiska museet från svenskar som berättar om livet under pandemin. Museets digitala insamling startade i mars 2020 och har sedan dess fått in drygt 4700 bidrag som skildrar livet i alla pandemins faser. Forskare på Karolinska Institutet analyserar nu materialet för att undersöka hur vardagslivet påverkats för svenskarna.

Nordiskt ljus, foto Karolina Kristensson, Nordiska museet

Hur formar ljuset och mörkret vårt liv? Det nordiska ljuset blir fokus på Nordiska museet

Vad betyder det att bo i en del av världen som har begränsat med dagsljus under vintern och ljust nästan dygnet runt under sommaren? Den 29 oktober är det premiär för Nordiska museets temasatsning Nordiskt ljus. Under ett helt år fylls museets stora hall med aktiviteter och en utställning om hur ljuset format oss och hur vi format ljuset, från gryning till skymning och från eldstad till PH-lampa.

Pressträff 2 oktober för ny utställning på Nordiska museet: Socker - om hur vi blev sockerätare

Pressträff 2 oktober för ny utställning på Nordiska museet: Socker - om hur vi blev sockerätare

En utställning om sockrets och sötsakernas historia i Sverige. Med en stor mängd föremål ur museets samlingar, berättar den hur sockret förvandlats från lyx till vardagsvara, från något exklusivt och välgörande till något vardagligt som är både begärligt och besvärligt. Utställningen är en lustfylld och allvarlig exposé över vår syn på sockret och hur det använts från Gustav Vasas tid till idag.

Välkommen till starten av www.livsbild.se  - kulturministern inviger

Välkommen till starten av www.livsbild.se - kulturministern inviger

Livsbild är en unik digital insamling som vill lyfta livsberättelser från människor med funktionsnedsättning in i den allmänna historien. Ofta saknas sådana berättelser i museernas historiska skildringar. Den 22 mars ska Livsbild.se invigas av kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Välkommen att delta i lanseringskonferensen som hålls med anledning av detta.

Handikapphistoria i kulturavet - ett stort projekt för att lyfta in handikapphistorien i kulturarvet

Handikapphistoriska föreningen har i samverkan med Nordiska museet och Historiska museet beviljats pengar för ett treårigt projekt av Allmänna Arvsfonden. Syftet är att utveckla nya former för kommunikation och dokumentation samt öka svenska museers och institutioners engagemang inom området handikapphistoria. I projektarbetet är Handikappförbunden en viktig samarbetspartner.