Pressmeddelande -
Visual Arkiv - arkivförteckningar tillgängliggörs på webben
En del av Nordiska museets arkivförteckningar finns nu att söka i databasen Visual Arkiv. Detta underlättar för forskare och allmänhet som studerar vissa arkiv. Nu kan man via museets hemsida titta på en förteckning om vad arkivet innehåller före ett eventuellt besök på arkivet på Linnégatan.
I Nordiska museets arkiv finns unika samlingar av uppteckningar, svar på frågelistor, arbetarminnen och andra självbiografier och dagböcker liksom ca 2200 olika arkiv från enskilda, gårdar, föreningar och företag. De arkivförteckningar som kan ses i Visual arkiv redovisar vilka handlingar som finns att beställa fram att titta på. Endast en del av arkiven är publicerade i förteckningsprogrammet. Exempel på arkiv är Lena Larssons arkiv, Rörstrand AB:s arkiv (kollektionsavdelningen), Svenska slöjdföreningens arkiv, Svenska BP AB:s arkiv m.fl.
Bra hjälp för forskare och allmänhet
Vi är glada att genom Visual Arkiv underlätta för forskare och allmänhet att söka efter vilka handlingar som finns att beställa fram när de besöker museets arkiv på Linnégatan. Dock är endast en del av museets arkiv publicerade i Visual Arkiv men det pågår ett kontinuerligt arbete med att lägga ut fler arkiv vartefter de blir ordnade och förtecknade säger Nordiska museets arkivchef Katarina Ek-Nilsson.
Till Visual Arkiv/Nordiska museets arkiv
http://www.nordiskamuseet.se/category.asp?intLevel=1&Cat=171&CatName=arkivet&tmpID=754&topmenu=144
Om Nordiska museets arkiv
Nordiska museets arkiv är en guldgruva för alla med intresse för svensk kulturhistoria från 1500-talet till våra dagar. Nordiska museets arkiv är uppbyggt av en mängd större och mindre arkiv med olika innehåll och inriktning. Tyngdpunkten i materialet ligger på den enskilda människan och hennes liv och arbete. Självbiografier, dagböcker och frågelistsvar från museets meddelare är grundstommen i arkivet. I dag har arkivet ca 2200 olika arkiv från enskilda, gårdar, föreningar och företag. I Folkminnessamlingen finns allt folkloristiskt källmaterial samlat. Det är ett omfattande material om folktro, folkmedicin, sägner, sagor, högtider, traditioner, ordspråk, talesätt, visor, lekar m.m. Merparten av arkivalierna (bestående av dokument, fotografier, film och ljudupptagningar) är öppna för forskning men vissa inskränkningar i tillgängligheten kan finnas i enskilda arkiv.
För mer information, kontakta
Katarina Ek-Nilsson, arkivchef
Nordiska museets arkiv
Tfn 08-51954552, Mobil 0709-162803
Epost katarina.ek.nilsson@nordiskamuseet.se
Nordiska museets arkiv
Tfn 08-519 545 55
Linnégatan 89 C
Box 2782
115 93 Stockholm
arkivet@nordiskamuseet.se
Öppettider:
Onsdag kl. 10-19
Torsdag-fredag kl. 10-16