Pressmeddelande -
Utforska fyra seklers markhistoria genom Tidskikaren
Ängen, som var en vanlig marktyp på 1700-talet, är idag i princip försvunnen. Ängar och hagar har lämnat plats till skogar och åkrar. Små åkertegar har slagits ihop till stora åkrar. När och hur hände det här? Tidskikaren är en interaktiv karta som visar odlingslandskapets förändringar kring Julita gård i Södermanland från 1700-talet till idag.
Nordiska museet äger och sköter Julita gård och har i uppdrag att förvalta sina rika samlingar till kommande generationer och att samtidigt visa upp dem idag. Ett av de viktigaste verktygen i detta är att digitalisera och förmedla kunskap om samlingarna via digitala produktioner. Det senaste projektet med detta syfte har gjorts inom det av museets profilområden som handlar om naturbruk.
Tidskikaren bygger på en studie, där skogshistorikern Anna Berg och intendenten Per Larsson har gått igenom och omarbetat ett historiskt kart- och arkivmaterial. De berättelser, kartor, texter och bilder som Tidskikaren innehåller är till stor del hämtade ur Nordiska museets och Julita gårds rika arkiv och sammantaget ger det en bild av hur marken har använts under olika tider.
– Förhoppningen är att den som använder Tidskikaren ska få förståelse för hur och varför landskapet har förändrats som det gjort. Med Tidskikaren kan man se flera stora förändringar i landskapet kring Julita gård från mitten av 1700-talet till idag. I flera delar av södra Sverige har landskapsutvecklingen varit lik den man kan se i Tidskikaren, säger Per Larsson, intendent i Naturbruk på Nordiska museet.
Aron Ambrosiani, digital producent på Nordiska museet, har skrivit ett blogginlägg som berättar om vilka tekniker som använts för att visualisera forskningsresultaten i Tidskikaren.
Mer information:
Digital producent
Aron Ambrosiani, Nordiska museet
Telefon: 08-519 545 64
E-post: aron.ambrosiani@nordiskamuseet.se
Sakkunnig intendent
Fil. dr. Per Larsson, Nordiska museet
Telefon: 08-519 545 72
E-post: per.larsson@nordiskamuseet.se
Om Julita gård
Julita gård ägs och drivs av Nordiska museet och ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren, cirka 25 km nordväst om Katrineholm. I den bevarade miljön från förra sekelskiftet finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till. Utställningar och evenemang berättar om trender och traditioner kring det svenska lantbruket och Jordbrukets dag i slutet av juni är en årlig tradition.