Gå direkt till innehåll
Traditioner och förnyelse på Julita gård säsongen 2015

Pressmeddelande -

Traditioner och förnyelse på Julita gård säsongen 2015

Nu står högsäsongen för dörren på Julita gård

Korna är släppta på bete, salongerna i stora huset är fejade och snart står pionerna i full blom ute i parken - högsäsongen nalkas på Julita gård. Under juni, juli och augusti är det öppet dagligen i park, trädgård, utställningar och byggnader. Nytt för i år är att vagnsflygeln återinvigs som originalmiljö och gårdskontoret, vagnshallen och automobilstallet visas.

Varje dag ges flera guidade visningar och två nyheter är att det under sommaren ges visningar på engelska och visningar för barn i stora huset. Familjen kan också göra en upptäcktsfärd i parken med årets nya kunskapsspår, som leder tillbaka till år 1919. Pettson och Findus flyttar som vanligt in i Pettsongården på midsommardagen och tar gärna emot lekfullt besök hela sommaren, fram till 16 augusti.

Omtyckta traditioner och spännande nyheter bland årets evenemang

Det traditionella midsommarfirandet med efterföljande spelmansstämma på midsommardagen är en av årets höjdpunkter på Julita gård. Parken och Skansenstugorna fylls av folkmusik även i år, liksom varje midsommardag sedan 1928. Jordbrukets dag, Julitafestivalen och Äppeldagarna är andra omtyckta årliga evenemang som återkommer även 2015. 

Förra årets spännande premiär i evenemangskalendern får en fortsättning när den historiska mörkervandringen kommer tillbaka på höstlovet och säsongen avslutas traditionsenligt med julmarknad i samarbete med Svenska slottsmässor.


Smått av stor betydelse i årets nya utställning

I årets nya utställning Lantbrukets miniatyrer visas en unik samling lantbruksmodeller från 1700-talet till idag. Utställningen berättar om lantbrukets utveckling och modellens betydelse från vetenskapligt instrument till älskad leksak och samlarobjekt.

- Modellerna är gjorda efter redskap som har funnits eller finns i jordbruket. Flera är förslag på förbättringar medan några av dem är idéer till redskap som i själva verket inte var bra eller praktiskt genomförbara. Christoffer Polhems stenplockningsmaskin från 1700-talets början är ett exempel på ett redskap som finns i modell men som troligen aldrig kom i användning som redskap, säger Per Larsson, intendent i Naturbruk på Nordiska museet.

De flesta modellerna är gjorda för modellsamlingar som Kungliga modellkammaren och Patriotiska sällskapets modellkammare. Modellerna kom till Nordiska museet som en donation 1969 då Lantbruksakademins museum i Stockholm avvecklades. Nordiska museets stora lantbrukssamling är en av de främsta i världen och i utställningarna på Julita gård visas delar av samlingarna för att ge besökaren en bild av Sveriges jordbrukshistoria.

- Att öppna Lantbrukets miniatyrer var den första etappen i förnyelsen av naturbruksutställningarna på Julita gård. Det är ett arbete som kommer att fortsätta i fem år framöver, berättar projektledare Matti Shevchenko Sandin.


Mer information om utställningen

Projektledare
Matti Shevchenko Sandin
Telefon: 08-519 545 67
E-post: matti.sandin@nordiskamuseet.se

Sakkunnig intendent
Fil. dr. Per Larsson, Nordiska museet
Telefon: 08-519 545 72
E-post: per.larsson@nordiskamuseet.se


 

Om Julita gård
Vid sjön Öljaren i västra Södermanland ligger Julita gård, ett stort gods med levande lantbruk och skog. Julita gård var under medeltiden kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Han donerade Julita gård till Nordiska museet som sedan 1944 förvaltat godset. På godsets omfattande ägor visas herrgården med alla sina byggnader, parken, fruktträdgården, örtagården, kapellet, Skansenstugorna, torp och statarlängor.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll