Gå direkt till innehåll
Storsatsning vid Julita gård i Södermanland

Pressmeddelande -

Storsatsning vid Julita gård i Södermanland

Nordiska museet fortsätter de senaste årens utveckling av Julita gård med rekrytering av fem tjänster.

Julita gård är Nordiska museets museiherrgård i västra Södermanland. Gården omfattar 2200 hektar mark och mer än 360 byggnader och är därmed ett av världens största friluftsmuseer. Nordiska museet fick Julita gård som donation 1941 och har sedan 1970 koncentrerat sitt arbete med lantbrukets historia till gården.

I centrum står det gröna kulturarvet – bevarandet av gamla växtsorter och historiska naturmiljöer. Herrgårdsparken och beteshagen är lika viktiga beståndsdelar i kulturarvet som de bevarade byggnaderna och interiörerna. Genom ett väl utvecklat samarbete med Linköpings universitet och Sveriges lantbruksuniversitet bedrivs också en avancerad forskning kring kulturväxternas historia.

På Julita gård arbetar ca 40 personer året om och ytterligare ca 25 personer under sommarsäsongen. Nu rekryteras en museitekniker, en guide- och programansvarig, en markskötare, en hantverkare och en byggnadsantikvarie. Förstärkningen är ytterligare ett steg i Nordiska museets arbete med utvecklingen av Julita gård som nav för museets profilområde Naturbruk. 2009 tog man fram en utvecklingsplan och 2011 flyttades ansvaret för profilområdet Naturbruk till Julita gård. 

- De senaste åren har vi lagt fast långsiktiga mål för utvecklingen av Julita gård. De nya tjänsterna gör det möjligt för oss att ta nästa steg i utvecklingen genom att fördjupa vår kompetens på flera viktiga områden. Vi hoppas också kunna visa flera delar av vår verksamhet för allmänheten, t ex inom byggnadsvård och landskapsvård - inte minst med internet som plattform, säger Nordiska museets styresman Christina Mattsson.

- Förhoppningen är att de nya tjänsterna tillsammans med de duktiga medarbetare som redan finns vid Julita gård ska göra det möjligt att ännu bättre ta tillvara de stora museala värden som finns i den välbevarade och vidsträckta kulturmiljön och i de rika föremålssamlingarna, fortsätter Christina Mattsson.

- Julita gård har potentialen att bli en av de viktigaste lantbrukshistoriska miljöerna i Europa, säger avdelningschefen för Julita gård, Gustav Olsson. 

Kontaktperson:

Gustav Olsson, avdelningschef Julita gård. Tel 08-519 545 83, e-post gustav.olsson@nordiskamuseet.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner



Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll