Gå direkt till innehåll
Årets nya utställning på Julita gård öppnar 1 juni

Pressmeddelande -

Årets nya utställning på Julita gård öppnar 1 juni

Berättelsen om Julita gårds trädgårdshistoria är nu samlad i en ny utställning, som visas i trädgårdens växthusbyggnad från och med 1 juni.Utställningen Julitas trädgård under 500 år visar hur trädgården odlats, vuxit och förändrats från 1500-talet fram till den trädgård som kan upplevas på Julita gård idag - en trädgård som varit till nytta och prydnad. Med broschyren Spår på Julita – Trädgården kan besökarna på egen hand vandra runt i trädgårdsanläggningen och läsa om de olika delarnas historia.
 
Rosor och rödbetsland. Palmhus och persikor. Föda och flärd.

Få herrgårdar i Sverige kan idag visa upp en så omfattande park och trädgård som Julita gård. Herrgårdens trädgårdshistoria sträcker sig från Julita kosters odlingar, via kungsgård och välbärgat adelsgods, till sista ägaren Arthur Bäckströms romantiska parkanläggning från tiden omkring förra sekelskiftet. Från kartor och dokument i gårdens arkiv har trädgårdens verksamhet och förändring kunnat följas från 1870-talet till 1940-talet då Julita gård blev museum.

Långt in på 1900-talet höll herrgårdarna stora trädgårdar, ofta handelsträdgårdar, och var mer eller mindre självförsörjande på grönsaker, frukt och bär. En välskött parkanläggning, för godsets ägare att njuta av och flanera i, hörde till. En trädgård för nytta och nöje kräver mycket arbete som planeras av en kunnig trädgårdsmästare med gedigen hantverksskicklighet. Då som idag.

På Julita gård har, sedan 1990-talet, äldre kulturväxter samlats in för att visas upp och bevaras för framtiden. I Julita gårds genbank finns bland annat humle och sparris och om dem berättas det i utställningen. Den mest kända delen av gårdens genbank är troligen de 100-tals äppel- och päronträden. I Julitas fruktträdgård kan besökaren strosa runt i skuggan av Äs Baron, Stäringe Karin, Julita Gylling, eller någon av de många andra sorters fruktträd som finns här.

Utställningen i Växthuset bygger på ett rikt bildmaterial och texter som berättar om trädgårdens historia och beskriver några av de växter som odlats och odlas här. Besökare kan även se ett urval av trädgårdsredskap, titta på Mina år på Julita i filmrummet och krypa in i en liten gräskoja med trädgårdens verkliga mästare.

 

Utställningen Julitas trädgård under 500 år öppnar på Julita gård lör 1 juni 2013: 

Utställningen i Växthuset har öppet kl. 12-17 på öppningsdagen 1 juni.

Projektledare Gunilla Hising Bohm och innehållsansvarig Per Larsson finns på plats under dagen och svarar på frågor om utställningen.
 
Lena Israelsson håller föredrag i Bäckstugan kl. 12. Lena Israelsson är välkänd trädgårdsskribent med gedigen kunskap i odling och trädgårdar. Hon är författare till flertalet böcker om köksväxtodling och trädgårdars kulturhistoria.
 
Välkommen!

För mer information 

Projektledare för utställningen
Gunilla Hising Bohm, Nordiska museet, Julita gård
Tfn 08-519 545 27
E-post gunilla.hising.bohm@nordiskamuseet.se

Innehållsansvarig
Per Larsson, sakkunnig intendent, Nordiska museet, Julita gård
Tfn 08-519 545 72
E-post per.larsson@nordiskamuseet.se


För pressackreditering till utställningen och/eller öppningsevenemanget 1 juni

Lisa Ringsby, Avdelningen Kommunikation och Service, Nordiska museet
Tfn 08-519 546 74 eller 0733-48 04 20
E-post lisa.ringsby@nordiskamuseet.se

Anders Svensson, kommunikationschef, Nordiska museet
Tel: 08-519 546 05 eller 0733-66 55 23
E-post anders.svensson@nordiskamuseet.se

 

Om Julita gård
Vid sjön Öljaren i västra Södermanland ligger Julita gård, ett stort gods med levande lantbruk och skog. Julita gård var under medeltiden kloster, därefter kungsgård och senare adelsgods. Under 1900-talet skapades ett friluftsmuseum av den siste private ägaren, löjtnant Arthur Bäckström. Han donerade Julita gård till Nordiska museet som sedan 1944 förvaltat godset. På godsets omfattande ägor visas herrgården med alla sina byggnader, parken, fruktträdgården, örtagården, kapellet, Skansenstugorna, torp och statarlängor. En gårdsbutik och Sveriges Lantbruksmuseum finns även att besöka.

 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner



Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Storsatsning vid Julita gård i Södermanland

Storsatsning vid Julita gård i Södermanland

Nordiska museet fortsätter de senaste årens utveckling av Julita gård med rekrytering av fem tjänster. Julita gård är Nordiska museets museiherrgård i västra Södermanland och är ett av världens största friluftsmuseer. Nordiska museet fick Julita gård som donation 1941 och har sedan 1970 koncentrerat sitt arbete med lantbrukets historia till gården.