Gå direkt till innehåll

Ämnen: Data, Telekom, IT

Bilderna som digitaliseras består huvudsakligen av nitrat- samt acetatnegativ som aldrig tidigare har visats. Foton av KW Gullers från 1941-1964.

100 000 kulturhistoriska foton digitaliseras och tillgängliggörs

Nordiska museets omfattande samling av 6 miljoner foton är en av de största kulturhistoriska bildsamlingarna i Norden, dock är endast en mindre del av materialet digitaliserat. I ett nytt stort projekt digitaliserar och tillgängliggör museet 100 000 fotografier från sent 1800-tal fram till 1970-talet.

Klass 5a i Malmsjö skola i Botkyrka utanför Stockholm dokumenterar sin vardag. Foto: Hellen Hjelm/UR.

Insamlingssajt med svenska folkets berättelser prisas

​Sajten minnen.se samlar människors berättelser om sitt vardagsliv för framtiden och är en av 10 nättjänster i Sverige som i år tilldelas IDG:s hederspris. På insamlingssajten kan alla bidra med sin historia och hjälper på så sätt museer och kulturarvsinstitutioner att bygga upp värdefull kunskap om samtiden för framtiden.

Cosplay-helg på Nordiska museet 25-26 mars

Nordiska museet fylls av den mångfacetterade cosplay-kulturen under en helg. I samband med Cosplay-SM 2017 som hålls på museet lördag den 25 mars kan besökare upptäcka cosplay genom föreläsningar, film och finalen i Nordiska museets tävling Cosplay <3 folktroväsen, där deltagarna skapar dräkter på temat nordiska folktroväsen.

Elever från Hagagymnasiet i Norrköping deltar i pilotprojektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia. Foto Peter Segemark, Nordiska museet

Nordiska museet och Wikimedia Sverige i pilotprojekt där gymnasieelever skriver kulturhistoria

Utifrån unikt källmaterial i Nordiska museets arkiv och bibliotek har elever från olika delar i landet fått lära sig skriva för uppslagsverk och öva på digital källkritik. Den 16 mars presenteras projektet Att skriva kulturhistoria på Wikipedia, ett pilotprojekt av Nordiska museet och Wikimedia Sverige för gymnasiet under läsåret 2016/17 på Nordiska museet.