Gå direkt till innehåll
Foto: Mats Landin
Foto: Mats Landin

Nyhet -

Modemakt

Modets makt är stor. I alla tider har olika samhällsgrupper använt kläder för att uttrycka sin identitet. I utställningen möter besökaren dräktfigurer från tre årtionden, 1780-, 1860- och 1960-talen. Det var tider då ekonomi, idéströmningar och teknisk utveckling särskilt starkt påverkade modet och därmed hur folk klädde sig.

I Modemakt finns kläder från olika samhällsgrupper presenterade tillsammans, från folkdräkt till de mest borgerliga klädesplagg. Tre scener, en för varje århundrade, står i utställningsgalleriets fokus. Dräktfigurerna, 42 stycken, är placerade så att de har kontakt med varandra och betraktaren. Här är alla klädda från topp till tå, har tidsenliga frisyrer och ansikten sminkade enligt rådande mode. I montrar längs väggarna fördjupas teman från scenerna.

Alla plagg har burits av människor som levt i Sverige och merparten är också sydda här. När det gäller de äldre plaggen är de för det mesta hem- och handsydda. De flesta användarna har i dag fallit i glömska, medan andra plagg blir desto mer intressanta tack vare sina bärare. August Strindbergs rökrock, modejournalisten Ingrid Schrewelius Courrègestövlar från 1960-talet, en stilig 1700-talsdräkt som tillhört ”potatisupptäckaren” Jonas Alströmer och Sighsten Herrgårds egen unisexoverall från 1968 är några av dessa.

Sedan 1980-talet har Nordiska museet arbetat med olika medel för att göra sina utställningar tillgängliga för personer med nedsatt syn. I Modemakt finns det så kallade taktila modeller, 30 cm höga statyetter, av 13 dräkter som ger en tydlig relief av modet under en viss epok. Den riktigt vetgirige får ytterligare detaljinformation om plaggen i utställningens databas.

Hösten 2017 utökas Modemakt med Me, My Selfie & I, en ny del i utställningen som gör ett nedslag i ungdomars mainstreammode 2017. Med noga utvalda outfits och i rörlig bild möter besökaren fyra ungdomars berättelser om hur de klär sig och varför. Aldrig tidigare har ungdomar haft så stor tillgång till kläder som idag. Genom sociala medier tar ungdomarna inspiration från hela världen och modeindustrin är inte längre ensam om att välja vad som är trendigt och hur kläder ska kombineras. Valen är medvetna och individuella, även när man försöker smälta in.

Utställningen Modemakt visades på Nordiska museet 26 februari 2010-12 augusti 2018. 

För mer information

Utställningsproducent

Helena Lindroth
08-519 546 60
helena.lindroth@nordiskamuseet.se

Pressansvarig

Lotta Wallgren
08-519 545 17
lotta.wallgren@nordiskamuseet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Foto: Sten Didrik Bellander

Nordiska museet satsar på mode

En unik samling med femhundra år av mode och kläder, ett Center för dräkt och mode med handplockad curator från Victoria and Albert Museum i London och en utställningssatsning som blickar både bakåt och på modet idag. Det är byggstenarna när Nordiska museet tar sikte på att vara Nordens största modemuseum med personliga berättelser från människorna bakom kläderna.