Gå direkt till innehåll
Foto: Peter Segemark
Foto: Peter Segemark

Nyhet -

Julita gård - ett bevarat storgods

På Julita gård finns mycket att se och upptäcka för stora och små. Promenera i parken, hjälp Pettson och Findus med sysslorna på deras gård, ta en fika vid sjön, titta på brandbilen, handla i trädgårds- och museibutik, gå med på guidad visning och upplev utställningar och evenemang.

På Julita gård visas hur ett storgods fungerade och såg ut i början av 1900-talet. Den siste privata ägaren Arthur Bäckström, som donerade godset till Nordiska museet 1941, hade sitt hem i Stora huset som är öppet för besök med guidad visning. Flera andra byggnader kan besökas på egen hand. Under hela säsongen anordnas en rad evenemang och temadagar i trädgården och på lantbruksområdet. Här ges tillfällen att prova på, lära mer och träffa Julita gårds experter. Kosläpp, midsommarfirande och äppeldagar är exempel på återkommande och omtyckta evenemang.

Till godsmiljön hör 2200 hektar mark och en park med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också humle, pelargoner och pioner. De byggnader som utgör Julita gård är uppförda från 1700-talet och framåt, men flera av byggnaderna visar tecken på att ha anor bak i medeltiden. Förutom Stora huset och dess tre flyglar och stall finns här såväl tegelbruk, gårdsmejeri och växthus som Skansenområdet med museum, kyrka och stugor.

Läs mer om Julita gård och få aktuell information om öppettider och evenemang här.


Ämnen

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll