Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Julita gårds trädgårdsmästare delar sina bästa pelargontips. På Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner som bevaras för eftervärlden. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

​Så sköter du dina pelargoner – 5 tips från Julita gårds trädgårdsmästare

Utflyktsmålet Julita gård är en dröm för trädgårdsfantaster. Här finns bland annat en unik samling äldre pelargoner. Julita gårds trädgårdsmästare Susanne Yderbo har lång erfarenhet av pelargonskötsel. Här delar hon med sig av sina bästa pelargontips.
– Här på Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner och vildpelargoner. Ett exempel på en sort som inte finns att köpa i en vanlig handel

Inbjudan till pressvisning på Nordiska museet

Inbjudan till pressvisning på Nordiska museet


Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martenskängor. Blommiga tapeter, pyjamas, te och en skogspromenad i gummistövlar. Det här är delar av vardagen så vanliga att vi kanske inte längre tänker på varifrån de kommer.
Med Brexit runt hörnet lyfter Nordiska museet fram hur Nordens mode och livsstil har påverkats av Storbritanniens kreativa industri under århundraden av handelsk

A new fashion exhibition shows Nordic British

In its new fashion exhibition, Nordiska museet in Stockholm shows how Nordic fashion, clothes styles and lifestyle are influenced by Britain’s creative industry. The narrative runs from the Middle Ages to the present day, illustrated through fabrics, patterns, clothes and phenomena that have been shaped into a part of everyday life in Scandinavia. British: Ever So Nordic opens on 29 March.
Card

Nordiska museets utställning "British så in i Norden" öppnar den 29 mars 2019 och pågår till 29  mars 2020.

​Ny modeutställning visar det brittiska på nordiska

Nordiska museet lyfter i sin nya modeutställning fram hur Nordens mode, klädstil och livsstil är påverkad av Storbritanniens kreativa industri. Berättelsen sträcker sig från medeltiden till idag genom tyger, mönster, kläder och företeelser som formats till en del av vardagen i Norden. British så in i Norden öppnar den 29 mars.
Cardigan, jumper och trenchcoat. Skotskrutigt och Doc Martenskängor.

Till godset hör 2200 hektar mark och en herrgårdspark med köks-, frukt-, humle- och stilträdgård. Här växer ca 290 fruktträd och i de levande samlingarna finns också rosor, pelargoner och pioner.

Julita gård vinnare av Stora Turismpriset 2018

Julita gård i Södermanland tilldelas Stora Turismpriset. Gården, som är en del av Stiftelsen Nordiska museet, visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet och är sommartid ett populärt utflyktsmål. Besöksmålet Julita gård har med platsens historiska miljö som grund framgångsrikt utvecklat en plats med en arena där många aktörer tillsammans bygger och delar kunskap, anser juryn.

Julen börjar på Nordiska museet

Julen börjar på Nordiska museet

Den 2 december inviger Nordiska museet julen med att tända den pampiga julgranen i Stora hallen. Då börjar en stämningsfull tid med fullspäckat program med julgransplundring som final den 13 januari. Men först reder museets etnologer ut ett och annat om jul och nyårstraditioner.
Varje år ståtar Nordiska museets julgran i Stora hallen inne på museet. Granen har ett tema varje år och pryds av hun

8 snabba frågor om nyår till experten

8 snabba frågor om nyår till experten

Här delar Lena Kättström Höök, etnolog och intendent på Nordiska museet och aktuell med en ny bok om nyårstraditioner och nyårsfiranden, med sig av bakgrunden till några av nyårets beståndsdelar.
Hur länge har vi firat nyår den 1 januari?
–Det var först på 1500-talet som 1 januari officiellt blev nyårsdag i Sverige. Under medeltiden räknades juldagen som årets första. Först fram på 1800-tale

8 snabba frågor om julen till experten

Här delar Nordiska museets etnolog Jonas Engman med sig av bakgrunden till några av julens beståndsdelar. 
Varför heter det ”jul”? 
–Ordet går förmodligen tillbaka på betydelsen ”fest”, ”inbjudan” och kan spåras till fornsvenskan. Det är mer tveksamt om det finns ett samband mellan julfirande och påstådda fornnordiska midvinterfester. I äldre tid användes uttrycket ’dricka jul’ istället för

Antologin "Köket" från Nordiska museets förlag är en av vinnarna i Årets måltidslitteratur 2018.

Boken Köket bland vinnarna i Årets Svenska Måltidslitteratur

Måltidsakademien har utsett Årets svenska måltidslitteratur 2018. Antologin Köket. Rum för drömmar, ideal och vardagsliv under det långa 1900-talet utgiven av Nordiska museets förlag är en av vinnarna som fick pris på Kungliga Biblioteket den 15 november.

Måltidsakademien grundades 2000 med syftet att främja forskning kring och utveckling av måltiden ur ett helhetsperspektiv. Varje år utser

Nyårsfyrverkerier över Stockholm 2001. Foto: Mark Markefelt, Nordiska museet

Drakar, eldar och champagne – ny bok om nyårsfiranden

​En ny bok från Nordiska museet berättar om nyårsfirandets historia och om de olika nyår vi firar i Sverige idag. Boken är den senaste i en rad böcker om traditioner från Nordiska museets förlag.

Visa mer