Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Folkhemmets rum: Badrummet

Folkhemmets rum: Badrummet

16 augusti – 7 december 2014 visas fotoutställningen Folkhemmets rum: Badrummet på Nordiska museet, med ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried och Karl Erik Granath. Utställningen är den tredje delen i serien Folkhemmets rum, där vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet presenteras i fyra fotoutställningar med bilder hämtade ur Nordiska museets rika bildsamling.

Foto: Mats Landin

Smycken

Nordiska museet gläntar på locket till sitt smyckeskrin och visar 1 000 smycken i en gnistrande och glimrande utställning.

Minnen av Lappland

Minnen av Lappland

På samernas nationaldag, 6 februari, öppnar Nordiska museet en utställning med femton målningar av den danska konstnären Emilie Demant Hatt.

Folkhemslägenheten, utställningsmiljö på Nordiska museet. Foto: Karolina Kristensson, Nordiska museet.

Folkhemslägenheten – en hemmiljö från slutet av 1940-talet

​Våren 2013 öppnade Nordiska museet dörrarna till Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet. Lägenheten på två rum och kök är byggd i full skala inne i museibyggnaden och är typisk för hur en nybyggd HSB-lägenhet kunde se ut vid tiden.

Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det?

Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det?

​Har synen på gamla ändrats? Var det kanske bättre förr? I utställningen Gamlingar – hur var det och hur vill du ha det? på Nordiska museet visas statistik och fakta varvat med personliga berättelser i intervjuer, fotografier och tidningsartiklar som berättar hur vi tagit hand om våra gamla genom tiderna.

Studio Granath, Nordiska museet

Folkhemmets rum: Köket

Från den 5 april visas fotoutställningen Folkhemmets rum: Köket på Nordiska museet, med ett 30-tal fotografier av bland andra Karl Heinz Hernried, Gösta Glase och Karl Erik Granath. Utställningen är den andra delen i serien Folkhemmets rum, där vardagsrummet, köket, badrummet och sovrummet presenteras i fyra fotoutställningar med bilder hämtade ur Nordiska museets rika bildsamling.

Foto: Emma Fredriksson

Dukade bord

Dukade bord öppnade 1955 och är fortfarande mycket omtyckt av museets besökare. Här berättas det om mat och dryck och om seder och bruk i samband med måltider. Utställningen spänner över fem sekler, från 1500-talet till omkring 1950. Dukade bord är troligtvis den äldsta utställningen i Sverige som fortfarande visas.

Photo: Peter Segemark

My 1950s – Women, Fashion, Everyday Life

Nylon stockings, corsets, accentuated waists and flared skirts. But also elegant gloves, hat, large pearl earrings, jeans and checked shirt. My 1950s – Women, Fashion, Everyday Life offers visitors a broad perspective of fifties fashions, as well as some thoughtful insight into the social ideals of the time.

Folkkonst

Folkkonst

​I Nordiska museets samlingar finns en mängd textilier, möbler och andra ting som visar färg och form i det gamla bondesamhället. En rik skatt att inspireras, imponeras och fascineras av.

Foto: Nina Heins, Nordiska museet

Textilgalleriet

Textilgalleriet är en kunskapsbank och inspirationskälla för alla textilintresserade på Nordiska museet.

Sápmi

Sápmi

Sápmi är en utställning som tar upp frågor kring samernas rättigheter, svårigheter och möjligheter i Sverige – då, nu och för alltid.

Foto: Emma Fredriksson

Socker

För 150 år sedan hade många svenskar knappt smakat socker. Idag finner vi det i alltifrån mediciner till matprodukter och smågodis. Inget annat livsmedel har en motsvarande utveckling i Sveriges historia. Men hur kommer det sig att vi blivit ett sockerälskande folk?

Visa mer