Gå direkt till innehåll
Foto: Emma Fredriksson
Foto: Emma Fredriksson

Nyhet -

Dukade bord

Dukade bord öppnade 1955 och är fortfarande mycket omtyckt av museets besökare. Här berättas det om mat och dryck och om seder och bruk i samband med måltider. Utställningen spänner över fem sekler, från 1500-talet till omkring 1950. Dukade bord är troligtvis den äldsta utställningen i Sverige som fortfarande visas.

Pampiga och eleganta dukningar varvas med det mer sparsmakade. I utställningen presenteras tio små och stora interiörer med uppdukade bord ur slotts-, herrgårds- och borgerliga miljöer. Det är bord för frukost, middag och fest, för konfekt, punsch och brännvin. Dessutom visas ett stort bord för kaffekalas och ett litet för te.

Se hur servisgods, dryckeskärl och bestick förändrats och utvecklats genom tiderna. I sidomontrar visas mängder av vackra och intressanta föremål som hör till det dukade bordets historia: bägare, kannor och krus, flaskor, karaffer och tillbringare, karotter, skålar och överdådiga terriner, tallrikar av tenn, trä eller porslin och bestick av olika slag: smörgåsgaffel, sardingaffel, kaviarspade, druvsax, sparristång,

Utställningen Dukade bord visas tills vidare.

För mer information

Presskontakt

Lotta Wallgren
08-519 545 17
lotta.wallgren@nordiskamuseet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18