Gå direkt till innehåll

Ämnen: Evenemang

Säsongen på Julita gård och trädgårdar bjuder på trädgårdsevenemang och aktiviteter för barnfamiljer. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pressinbjudan: Sommaren på Julita gård och trädgårdar

Julita gård bjuder in till pressvisning den 23 maj kl 10-12 inför sommarsäsongen. Nordiska museets herrgårdsmiljö Julita gård smygstartar med helgöppet den 25 maj och håller öppet dagligen från 15 juni till 25 augusti med visningar i herrgårdsbyggnaden om livet på gården.

Julita gård och trädgårdar har öppet dagligen under perioden 15 juni–25 augusti. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.

Sommarsäsongen på Nordiska museets slott och gårdar

Snart öppnar Nordiska museets slott och gårdar inför sommaren med visningar och inbjudande gröna parker. Säsongen på Julita gård och trädgårdar bjuder på trädgårdsevenemang och aktiviteter för barnfamiljer. Svindersvik sommarnöje i Nacka och Tyresö slott och park håller öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 25 maj till 8 september.

Julen på Nordiska museet pågår från 3 december till 8 januari. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

En sagolik julskog tar plats på Nordiska museet

Årets jultema på Nordiska museet är skog, där slöjdaren, författaren och arkitekten Pernilla Wåhlin Norén skapar en magisk julskog runt Gustav Vasa-statyn som besökare kan gå runt i, uppleva och komma nära.

Framtidsdagen är en förlängning av jubileumsinsamlingen ”Vår framtid – på spaning efter Norden 2173”. Foto: Karl-Erik Granath, Nordiska museet.

Visionär framtidsdag på Nordiska museet

Den 11 november bjuder Nordiska museet och Institutet för framtidsstudier, IFFS, in till en framtidsdag om de långa perspektiven. Det blir en dag med samtal om vem som äger framtiden, om framtiden förr och vad synen på framtiden berättar om samtiden.

Den 20 oktober bjuder museet in till jubileumsfest. Foto: Marcus Gustafsson.

Fest och jubileumsprogram när Nordiska museet firar 150 år

I oktober fyller Nordiska museet 150 år och firar med fest, en späckad programhöst och en ny konstutställning med Daniel Youssef och Strindberg. Dessutom bygger museet sin största utställningssatsning någonsin, förädlar museibyggnaden och välkomnar publiken i ny visuell identitet.

Konstverket En blomma för dagen tar plats på Julita gård

Dans och text möter en vildväxande och föränderlig natur i konstverket "En blomma för dagen" på Julita gård och trädgårdar. Verket bjuder in besökare att reflektera och ta del av ljud- och filminstallationer, uppleva performance och delta i workshops på temat växtlighet, livets cykler och villkor.

För de unga besökarna öppnar ett stort familjeområde med nya inspirerande lekmiljöer som invigs till midsommar. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pressinbjudan: Sommarsäsongen på Julita gård

Julita gård bjuder in till pressvisning torsdag 25 maj inför sommarsäsongen. Nordiska museets herrgårdsmiljö Julita gård smygstartar med helgöppet den 18 maj och håller öppet dagligen från 17 juni till 13 augusti med visningar i de kulturhistoriska miljöerna och gröna parkerna.

Publikrekord på Nordiska museet under Kulturnatt Stockholm

Publikrekord på Nordiska museet under Kulturnatt Stockholm

Under lördagens Kulturnatt Stockholm den 22 april satte Nordiska museet publikrekord med 16 137 besökare vilket nästan är en fördubbling från året innan. Folk hängde på låset när dörrarna öppnades och hela museets stora hall blev snabbt ett böljande dansgolv.

Utställningen och boken "Nordens Paris" om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Lars Wallin och Ida Sjöstedt visar couturefavoriter på Nordiska museet

Nordiska museet bjuder in publiken till två exklusiva dialogvisningar i den kritikerrosade modeutställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966. Tillsammans med utställningens curator Susanna Strömquist visar couturekreatörerna Lars Wallin och Ida Sjöstedt sina favoritplagg vid var sitt tillfälle i maj.

Exklusiv julkonsert på Nordiska museet i regi av Amanda Bergman

Nordiska museet bjöd in artisten och låtskrivaren Amanda Bergman att kurera en julkonsert. Resultatet är Hard Candy Christmas – en exklusiv julkonsert den 2 och 3 december tillsammans med Moonica Mac och Sebastian Murphy från Viagra Boys.

Foto: Alfred B. Nilsson, Nordiska museets arkiv

Åtta snabba frågor om luciafirandet

Luciafirandet den 13 december är en ljusglimt i vintermörkret. När dagarna knappt gryr på norra halvklotet kommer lucia med hopp om ljusare tider. Här svarar Nordiska museet på åtta frågor om vår populära tradition.

En hemlig portal leder rakt in i barnens historia. Tidsvalvet på Nordiska museet är en ny interaktiv upplevelse för barn från 8 år. Foto: Carl Thorborg/Nordiska museet.

Halloweenlov på Nordiska museet

Höstlov är Halloweenlov på Nordiska museet. Hela veckan bjuds barnfamiljer och halloweenfirare in till interaktiva upplevelser för alla åldrar.

Julstämning på Julita gård. Foto: Peter Segemark/ Nordiska museet

Julstämning på Julita gård 7-8 december

I år bjuder Julita gård in till julstämning med häst och vagn i parken, julsånger med Julita kyrkokör och historiska julvisningar i Stora huset. Dessutom kan besökare se herrgårdsköket från inspelningen av ”Jul med Ernst”, för glögg och berättelser om gårdens jultraditioner.

Julita gårds trädgårdsmästare delar sina bästa pelargontips. På Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner som bevaras för eftervärlden. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

​Så sköter du dina pelargoner – 5 tips från Julita gårds trädgårdsmästare

Utflyktsmålet Julita gård är en dröm för trädgårdsfantaster. Här finns bland annat en unik samling äldre pelargoner. Julita gårds trädgårdsmästare Susanne Yderbo har lång erfarenhet av pelargonskötsel. Här delar hon med sig av sina bästa pelargontips.
– Här på Julita gård finns en unik samling äldre pelargoner och vildpelargoner. Ett exempel på en sort som inte finns att köpa i en vanlig handel

Film, kultursamtal och biblioterapi på Best of Norden 2018


Samtal om skönlitteratur som terapiform, glömda konstnärskap, Östersjöns tillstånd och hur man dansar Bergman. Detta och mycket annat bjuds under kulturfestivalen Best of Norden på Nordiska museet 5–7 oktober. 
Helgen den 5-7 oktober fyller kulturfestivalen Best of Norden Nordiska museet med det bästa av nordisk kultur. Förra årets främsta nordiska filmer visas varvat med kultursamtal med n

Cosplay-helg på Nordiska museet 25-26 mars

Nordiska museet fylls av den mångfacetterade cosplay-kulturen under en helg. I samband med Cosplay-SM 2017 som hålls på museet lördag den 25 mars kan besökare upptäcka cosplay genom föreläsningar, film och finalen i Nordiska museets tävling Cosplay <3 folktroväsen, där deltagarna skapar dräkter på temat nordiska folktroväsen.

August Strindbergs dubbelsidiga oljemålning "Vågen VI, Vågen VIII", från 1902 finns i Nordiska museets samlingar.

Nordiska museets Strindbergmålning ställs ut i Paris

Nordiska museet har lånat ut en av sina Strindbergmålningar med naturmotiv till ett av världens främsta museum för impressionistisk konst, Musée d’Orsay i Paris. Målningen ingår i utställningen Au-delà des Étoiles – Le paysage Mystique de Monet à Kandinsky som öppnar idag den 14 mars.

Ölkulturnatt på Nordiska museet

Nordiska museet låter ölkulturen genomsyra Kulturnatten i En kväll med smak av humle. Möt ölkännare, hemmabryggare och trädgårdsmästare och snacka öl och humle. Dessutom visningar, ölbar och restaurang med rättigheter och alkoholfria alternativ. Lördag 23 april kl 18–24, fri entré.

Visa mer