Pressmeddelande -
Sommarslöjd - öppnar 4 juni
I sommarens stora slöjdutställning är korgslöjd ett genomgående tema. Korgar i en mängd material och tekniker, från Sverige och våra grannländer, bl.a. Norge, Finland, Estland, visas. Nygjorda samsas med korgar ur museisamlingarna, traditionella former blandas med nyskapande. Ett 60-tal slöjdare från norr till söder deltar. Huvudtanken med utställningen är att visa slöjd på ett sätt där form och material går före funktion. Utställningen börjar redan utanför museet med en prunkande festentré där slöjd och växter möts. Utställningen är Svenska Hemslöjdsförening-
arnas Riksförbunds och Nordiska museets gemensamma satsning under Designåret.
Utställningen öppnar med en stor korgstämma
Den 4/6 kl. 11-16 förvandlas museets stora hall till en korgmarknad med försäljning och demonstrationer m.m. Läs mer
Korgen
Det handlar om föremålen nära människan. De nyttiga och sköna! Föremålen vi älskar och är berörda av. Föremålen vi kärleksfullt nöter varje dag. Så beskriver Mikael Löfström, utställningsarkitekt för Sommarslöjd, korgen. Korgen som i sig bär all den kunskap om material, teknik och form som gör slöjden unik. I utställningen betonas korgarnas form och material snarare än funktionen. Texter av journalisten Gunilla Kindstrand tar fram det tidlösa och globala som är så tydligt för just korgslöjd - i alla tider och i alla kulturer har människor gjort korgar.
Nya former och funktioner
God kunskap om materialval och stor skicklighet i utförandet är en förutsättning för slöjdandet. Men hur starkt styrs formen av teknik och material? Kan man lämna traditionen och ändå behålla den goda kvaliteten? Inspirerar museisamlingarna till nya uttrycksformer? Passar slöjden det moderna livet och boendet? Det är frågor som utställningen belyser.
Utställningens form
Korgarna är utställda i en färgstark omgivning med fotografiska bilder och poetiska texter. De fem meter höga och olika breda utställningsväggarna bildar portaler och inbjuder till promenader och upptäcktsfärder bland föremålen. Växandet som är en förutsättning och en utgångspunkt för korgen markeras genom den gröna festentrén som leder in till museet och utställningen.
Slöjdarstipendiaten Marion Larsson
I utställningen visas bohuslänska enekorgar i en speciell tolkning gjorda av 2003 års slöjdarstipendiat korgslöjdaren Marion Larsson från Hålta i Bohuslän. I stipendiet, som sedan 1993 delats ut av Nordiska museets och Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, ingår en unik möjlighet att studera föremål i Nordiska museets samlingar tillsammans med museets sakkunniga som hjälper och vägleder. Marion har bl.a. tittat på folkkonst tillsammans med intendent Johan Knutsson och i utställningen får vi se vad hon inspirerats till att göra efter besöken bland föremålen.
Läs mer om slöjdarstipendiet, Marion Larsson och bakgrunden till Sommarslöjd
http://www.nordiskamuseet.se/Publication.asp?publicationid=6171
Festentré till Sommarslöjd
På väg in i museet möts besökarna i sommar av tre stora planteringsbäddar i blomform som anläggs på ytorna utanför museets huvudentré. Varje blomma har ett färgtema som lyser upp i skuggan av museibyggnaden. Lila är basen som kompletteras med starka kontrastfärger som rött, orange, lime, vitt och rosa. Traditionella sommarblommor blandas med historiska växter hämtade från odlingarna på Julita gård.
Under våren har ett trettiotal trädgårds- och slöjd-
intresserade under ledning av landskapsarkitekterna Charlotta Davidsson och Ulrika Åkerlund från SLU Alnarp gjort planteringsplaner och urval av sommarblommor och nyttoväxter. Länshemslöjdskonsulent Peder Strådahl har lett tillverkningen av trädgårdsslöjden.
Lyssna till slöjdare på audioguiden
Tio korgslöjdare berättar om sin slöjd och sitt slöjdande. Lyssna på audioguiden i utställningen och hör slöjdarnas tankar om material, form och om lusten att skapa. Audioguider finns att hyra i anslutning till utställningen, pris 20 kr.
Programverksamhet
Varje fredag och lördag under perioden 10/6-13/8 (utom 24-25/6)) möter publiken olika slöjdare i utställningen. De svarar på frågor och visar hur de arbetar i just sina speciella korgtekniker. I höst planeras workshops vid tre tillfällen för de som vill prova på att själva göra korgar. Program kommer.
Utställningsarkitekt: Mikael Löfström.
Utställningen pågår 4/6-2/10-05.
Utställningen är ett samarbete mellan Nordiska museet och Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR.
Festentrén genomförs i ett samarbete mellan SLU Alnarp, Riksförbundet Svensk Trädgård, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund, SHR och Nordiska museet.
För mer information:
Maria Regazzoni Rapp, Nordiska museet, 08-519 546 81, maria.rapp@nordiskamuseet.se
Agneta Carlson, Svenska Hemslöjdsföreningarnas Riksförbund (SHR), 08-545 494 52, agneta.carlson@hemslojden.org
Ola Bixo, förbundssekreterare, Riksförbundet Svensk Trädgård 08-792 23 40, ola.bixo@tradgard.org