Gå direkt till innehåll
Lucia-allsång och julprat när julstämningen fyller Nordiska museet

Pressmeddelande -

Lucia-allsång och julprat när julstämningen fyller Nordiska museet

När Nordiska museet firar lucia blir det med ny bok, konsert, luciatåg och fritt fram att stämma upp i allsång. Luciafirandet är en av de upplevelser som museet erbjuder i advent och jul. Julstämningen infinner sig i stora hallen från första advent då årets julgran tänds.

Nordiska museet djupdyker just nu i vår relation till det nordiska ljuset och mörkret. Utställningen Nordiskt ljus öppnade den 29 oktober och från sena november följer en rad programpunkter knutna till ljusets roll i advent och jul. Första advent tänds museets julgran, i år är de handgjorda dekorationerna av dekoratör Lena Nilsson inspirerade av snöns betydelse för att lysa upp det nordiska vintermörket. I skenet av granen finns en julshop med noga utvalt ur museibutikens sortiment fram till jul. Varje söndag i advent bjuder museet in till julstämning i stora hallen med julpyssel på särskilt tema, dagens "Julpratare" och julmat i restaurangen. 

Luciatraditionen uppmärksammas på flera sätt. Först med nya boken Lucia i nytt ljus av Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska museet med ansvar för frågor om högtider. Lucia är en märklig och mångskiftande tradition som det finns många föreställningar om. Lena Kättström Hööks bok tar upp några av dem och hon berättar också vid sin bokpresentation i museets föredragsserie den 7 december. Tredje advent, den 11 december, blir till en hel dags luciafirande tillsammans med besökarna. I stora hallen blir det luciakonsert i traditionellt luciatåg med Södra Latins kammarkör, följt av allsång under ledning av Gabriel Forss (Körslaget, alla kan sjunga-körer), för alla som fått gåshud och längtar efter att själva få klämma i med de välkända sångerna. Under dagen kan alla vara Lucia i selfiestationen "Instant Lucia", njuta lussefika, gå på visningar på svenska, engelska eller arabiska och lyssna till julprat om lucia. Konserten och allsången teckenspråksgestaltas och julpratet teckentolkas.

Den 15 januari dansas julen ut med Nordiska museets traditionsenliga julgransplundring. Det blir sång, lek och dans kring granen till akos tomtegäng med Anna-Karin Nytell Oldeberg i spetsen. I Lekstugan läser och berättar Mor i Stugan om gårdstomten och efter dansen delar Tomten ut godispåse till alla barn.

För mer information

Annika Gooch, projektledare programaktiviteter Nordiska museet

Annika.gooch@nordiskamuseet.se 08-519 547 52

Kristina Lund, Nordiska museets förlag (även för recensionsexemplar)

Kristina.lund@nordiskamuseet.se, 08-519 547 03

Lena Kättström Höök, intendent Nordiska museet, författare Lucia i nytt ljus

lena.kattstrom.hook@nordiskamuseet.se, 08-519 546 48

Lotta Wallgren, presskontakt

Lotta.wallgren@nordiskamuseet.se 08-519 545 17

FAKTA 

Tema Nordiskt ljus löper under minst ett år på Nordiska museet. Utställningen som öppnade den 29 oktober innehåller bland annat 350 lysande föremål. En rad programpunkter med ljustema hör till, bland annat kring advent och jul. Nordiska museet är Sveriges största kulturhistoriska museum och berättar om livet i Norden i vardag och högtid – förr, nyss och idag.

Program i advent och jul

Lucia i nytt ljus av Lena Kättström Höök, Nordiska museets förlag. Utgivning 13/11 2016.
Hur svensk är lucia? Kan en lucia se ut hur som helst? Är manliga lucior något nytt? Lucia är en av de märkligaste och mest unika traditionerna i Sverige. Det finns många myter kring den och Lena Kättström Höök tar upp några. Boken utkommer på både svenska och engelska och bjuder in till fördjupad diskussion. ISBN 978-91-7108-588-7 (sv.), ISBN 978-91-7108-589-4 (eng.)

Julstämning på första, andra och fjärde advent
Julpyssel med ett särskilt tema kl. 12–16.
Visning av Nordiskt ljus och museibyggnaden kl. 11 och 14.
Julpratare kl. 12.30 och 14.30 (Jonas Engman om julgranen, julklappen och julens utmaningar 27/11, Maria Maxén om julens ljus 4/12, Lena Kättström Höök om lucia 11/12, Cecilia Wallquist om uppesittarkväll 18/12)
Familjevisning: Smaka på historien kl. 13, 14 och 15.
Julfika och julmat i restaurangen. Entré vuxen 100 kr, fri entré t o m 18 år.

Föredragsserie i samlingssalen: (onsdagar kl. 18–19.30, fri entré kl. 17–20)
30/11: Vardagslivets mörker och högtidernas ljus. Jonas Engman, etnolog och arkivchef på Nordiska museet om vilken roll ljuset spelade förr och vilken betydelse ljus har i dagens högtider.
7/12: Lucia. Lena Kättström Höök, intendent på Nordiska museet med ansvar för traditioner och högtider berättar utifrån sin nya bok Lucia i nytt ljus. Mingel med luciafika och specialpris på boken i museibutiken kl. 17–18!

Lucia på Nordiska museet 11/12:
Luciafirande med konsert med Södra Latins kammarkör under ledning av Maria Uusijärvi och efterföljande allsång ledd av Gabriel Forss (Körslaget, Melodifestivalen, alla kan sjunga-körer) kl. 14–14.45. Konserten och allsången teckenspråksgestaltas. Julpratare: Lena Kättström Höök kl 13 och 15.30 (teckenspråkstolkas). Introvisningar om lucia i utställningen Traditioner på arabiska kl. 11 och 13, på engelska kl. 12 och 15. Visning av Nordiskt ljus och huset kl. 11 och 14. Familjevisning: Smaka på historien kl. 13, 14 och 15. Entré vuxen 100 kr/person, fri entré t o m 18 år.

Julgransplundringen på Nordiska museet
15/1 kl. 14–17: Nordiska museets traditionsenliga plundring med dans runt granen till akos tomtegäng med Anna-Karin Nytell Oldeberg i spetsen. Mor i Stugan läser och berättar om gårdstomten i Lekstugan. Kaffe, te, saft, bulle och pepparkaka serveras fram till kl. 16.30. Tomten delar ut godispåse till alla barn. Förköp via ticketmaster.se.

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18