Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Föreläsning på Nordiska museet 19 mars: Emilie Demant Hatt in Sápmi

Föreläsning på Nordiska museet 19 mars: Emilie Demant Hatt in Sápmi

Onsdag 19 mars på Nordiska museet hålls en programkväll om den danska konstnären och författaren Emilie Demant Hatt, en av pionjärerna bland 1900-talets skildrare av samer och samiskt liv. Programmet består av en kort presentation av utställningen Minnen av Lappland, samt en föreläsning av författaren Barbara Sjoholm, USA, introducerad av professor Hugh Beach, Uppsala universitet. Fri entré.

Minnen av Lappland på samernas nationaldag

Minnen av Lappland på samernas nationaldag

På samernas nationaldag, 6 februari, öppnar Nordiska museet en utställning med femton målningar av den danska konstnären Emilie Demant Hatt. I början av 1900-talet reste hon till de nordligaste samiska områdena i Sverige och Norge, och fascinerades av den samiska kulturen. Flera år senare började hon måla sina intryck och minnesbilder från resorna.

Pressinbjudan: Ostfestival för den goda svenska osten 7-8 februari 2014

Det råder ostfeber i Sverige. Vi äter mer ost än någonsin, över 18 kilo per person och år. Samtidigt går den svenska ostproduktionen ned. Istället äter vi alltmer importerad ost. För att uppmärksamma den goda svenska osten arrangerar SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik och Nordiska museet en ostfestival den 7-8 februari 2014. Här möts nya idéer och gamla fina svenska osttraditioner.

Fullspäckad folkhemshelg på Nordiska museet 25–26 januari

Fullspäckad folkhemshelg på Nordiska museet 25–26 januari

Helgen 25-26 januari står folkhemmet i fokus på Nordiska museet. Besökarna kan gå in i en annan tid genom att kliva över tröskeln till Folkhemslägenheten, en hemmiljö från slutet av 1940-talet. På programmet står också ett klurigt quiz om folkhemmets musik och intressanta föredrag om tidens bostäder, mat, radio och tidningar. En helg för nostalgiker och nyfikna.

Ostfestival för den goda svenska osten 7-8 februari 2014

Det råder ostfeber i Sverige. Vi äter mer ost än någonsin, över 18 kilo per person och år, samtidigt som den svenska ostproduktionen går ned. Istället äter vi alltmer importerad ost. För att uppmärksamma den goda svenska osten arrangerar SIK - Institutet för Livsmedel och Bioteknik och Nordiska museet en ostfestival för ostälskare, osttillverkare, kockar, media, osthandlare och nyfikna.

Storsatsning vid Julita gård i Södermanland

Storsatsning vid Julita gård i Södermanland

Nordiska museet fortsätter de senaste årens utveckling av Julita gård med rekrytering av fem tjänster. Julita gård är Nordiska museets museiherrgård i västra Södermanland och är ett av världens största friluftsmuseer. Nordiska museet fick Julita gård som donation 1941 och har sedan 1970 koncentrerat sitt arbete med lantbrukets historia till gården.

Onsdag 20 november öppnar utställningen Eric Sahlström - en uppländsk storspelman

Onsdag 20 november öppnar utställningen Eric Sahlström - en uppländsk storspelman

Med sitt briljanta spel var Eric Sahlström den spelman som mer än andra bidrog till nyckelharpans renässans. Sahlström vann allmän aktning för sitt musicerande i en tid då spelmansmusiken ännu inte var etablerad som konstform. 2012 skulle Eric Sahlström fyllt 100 år. I samband med jubileumsåret producerade Upplandsmuseet denna utställning som nu ställs ut i en anpassad version på Nordiska museet.

Projektet Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU, har avslutats

Projektet Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU, har avslutats

I oktober 2013 avslutades arvsfondsprojektet Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU, som bedrivits i samarbete mellan Nordiska museet och HandikappHistoriska Föreningen sedan november 2010. Projektet har utgått från individers livsberättelser, visat en utställning för allmänheten och formulerat rapporter till underlag för museernas arbete med funktionshinderperspektivet.

Stiftelsen Nordiska museet har delat ut 2013 års medaljer och stipendier

I samband med att Nordiska museets högtidsdag firades i lördags, 26 oktober, hölls sedvanlig medalj- och stipendieutdelning för att att belöna ett antal förtjänta personer. Fem medaljer för Hembygdsvårdande gärning och ett stipendium ur Mats Rehnbergs minnesfond för unga folklivsforskare delades ut. Dessutom delades KW Gullers stipendium och Nudokdiplomet ut.

Årets Svenska Måltidslitteratur 2013 utsedd

Måltidsakademiens har nu utsett samtliga vinnare i Årets Svenska Måltidslitteratur 2013. Prisutdelningen skedde under Måltidakademiens Tore Wretmandagar 23-24 oktober på Nordiska museet i Stockholm. ”Årets bästa måltidslitteratur, alla kategorier" blev Fäviken av Magnus Nilsson, foto Erik Olsson, Tukan förlag.

Nordiska museet firar 140 år av utställningar

Nordiska museet firar 140 år av utställningar

Fredagen 24 oktober 1873 öppnade Nordiska museets första utställning för publik. 140 år har gått sedan dess och lördag 26 oktober 2013 firas jubileet med en heldag tillägnad publiken och utställningarna. Tårta, visningar, tedans till storband i stora hallen och mycket mer. Huset är öppet klockan 10 till 19 med fri entré hela dagen.

Visa mer