Pressinbjudan: Från snörliv till solliv - Kvinnors friluftskläder 1880-1940
Från fotsida kjolar och hårt snörda midjor till bara ben och djupt ringad rygg. Från snörliv till solliv på bara fyrtio år. Vad var det som hände?
Från fotsida kjolar och hårt snörda midjor till bara ben och djupt ringad rygg. Från snörliv till solliv på bara fyrtio år. Vad var det som hände?
Helgen 9-10 februari dukar Nordiska museet tillsammans med Korvakademien upp till korvfestival. Förutom korv bjuds det på lyxiga tillbehör, kunskap och korvkuriosa. Besökarna får tillfälle att se och prova det nyaste och det bästa av Sveriges korvutbud.
Besökssiffran för Nordiska museet på Djurgården i Stockholm slog rekord år 2012. När året var slut hade 257 646 personer besökt museet, en ökning med 23 % jämfört med 2011, då motsvarande siffra var 209 087 besökare. Med undantag för åren med fri entré 2005 och 2006 blev besökssiffran för 2012 den bästa för Nordiska museet sen år 1999.
Lagom till Lucia stod den färdigpyntad och klar. Nordiska museets pampiga julgran både gnistrar och sjunger. Juldekorationerna är nya för i år och har skapats av julpyntsentusiasterna Lena Nilsson, dekoratör och Tor Cederman, scenograf. Det är ett möte mellan nyskapande kreationer och traditionellt julpynt med oväntade inslag.
Vardagsberättelser 6 november - stor insamling från personer med funktionsnedsättning
Medel ur KW Gullers stipendiefond tilldelas fotografen Sanna Sjöswärd och NUDOK-diplomet 2012 tilldelas fotografen Kenny Bengtsson. Udelningen sker vid en ceremoni på Nordiska museets högtidsdag den 24 oktober kl 14.30 då även andra förtjänta personer tilldelas medaljer och stipendier. Välkommen att bevaka ceremonin. Det är fri entré till museet dagen till ära.
Onsdagen den 24 oktober firar stiftelsen Nordiska museet sin högtidsdag på sedvanligt sätt med medalj- och stipendieutdelning i museets stora hall. Då belönas ett antal förtjänta personer med bland annat Hazeliusmedaljer och flera olika stipendier. Evenemanget börjar kl 14.30. Välkommen att delta!
Funktionshindrades liv och historia har länge varit osynligt på museerna. Projektet Handikapphistoria i kulturarvet, HAIKU, har ställt frågor till 72 museer och 65 lokala och nationella funktionshinderföreningar och undersökt hur museerna arbetar med utställningar och dokumentation. Nu kommer en rapport. HAIKU är ett samarbete mellan Nordiska museet och Handikapphistoriska föreningen.
Snart sprider sig chokladdoften på Nordiska museet igen. Den 12-14/10 ska 50 leverantörer, chocolatierer och konditorer återigen visa upp, arbeta med, lära ut och sälja det senaste inom kvalitetschoklad. I år firar Chokladfestivalen 10-årsjubileum. Från att ha börjat med 23 utställare, en festivaldag och 4500 chokladintresserade besökare har nu totalt 126.300 besökt Chokladfestivalerna genom åren!
Nu gläntar Nordiska museet på locket till sitt smyckeskrin och visar 1000 smycken från 1500-talet och fram till i dag. Ond bråd död, historia, mode, status, personliga öden, magi och symbolik – detta och mycket mer ryms i en ny utställning som öppnar 14/9. Allt från kungliga garnityr till folkliga dräktsmycken och enkla bijouterier visas i en gnistrande utställning på museets kröningsläktare.
Bär du något vävt på dig idag? Ett par jeans kanske? Vävda saker finns både på och runt oss - och vi är alla beroende av det som är vävt. Den 9/5 öppnar Nordiska museet en utställning om väv. Här visas gamla vävar ur samlingarna och nyproducerade vävar med rötter i gamla mönster och tekniker, gjorda av 100 vävare från hela Sverige. Även elever från Konstfack, HV Skola och Sätergläntan deltar.
Nordiska museet har en lång tradition av kunskapsinsamling och dokumentation inom det kulturhistoriska området och startar nu en digital insamling, där svenska folket kan bidra med sina minnen och berättelser om hur fredagsmys går till. Avsikten är att ta reda på hur vi firar helg idag och förstå mer av när och hur arbetsveckan övergår till ledighet.