Gå direkt till innehåll
Granlåt på Nordiska museet

Pressmeddelande -

Granlåt på Nordiska museet

Lagom till Lucia stod den färdigpyntad och klar. Nordiska museets pampiga julgran både gnistrar och sjunger.

Fåglar skapar julstämning i stora hallen

I museets stora hall ståtar en 5,5 m hög gran, klädd i mängder av julgransprydnader och med fågelkvitter ljudande från dess inre. Juldekorationerna är nya för i år och har skapats av julpyntsentusiasterna Lena Nilsson, dekoratör och Tor Cederman, scenograf. Lagom till Lucia var granen färdigklädd och på grenarna samsas klassiska karameller och stjärnor i silkes- och glanspapper med en snögubbe och glittriga färgglada julfåglar. Det är ett möte mellan Tor Cedermans nyskapande kreationer och Lena Nilssons traditionella julpynt med oväntade inslag, som en gitarr och en resväska.

Julgranstraditionen

Traditionen med den klädda, ljusprydda inomhusgranen kommer från Tyskland och den första kända klädda granen i Sverige är från 1741 och fanns på herrgården Stora Sundby i Södermanland. Ljusen var av vax och den var klädd med gotter och julklapparna var placerade under granen. När julgranen slagit igenom vid 1800-talets slut fanns den i en mängd varianter. I små låga stugor med trångt om utrymme hängdes den i taket och i andra stugor fick den stå på ett bord. Hade man rymligt var den hög och stod i en julgransfot på golvet och nådde upp i taket.

Julgransplundring

På Nordiska museets traditionella julgransplundring, den 13 januari 2013, får alla som vill dansa runt den stora granen.
Läs mer om julen på Nordiska museet   

För mer information, kontakta
Lisa Ringsby, presskontakt, Nordiska museet
Tfn: 08-519 546 74
lisa.ringsby@nordiskamuseet.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18