Pressmeddelande -
Våren 2005 på Nordiska museet
Museet har öppet alla dagar, även måndagar.
Fritt inträde fr o m 1 januari 2005, förutom till vissa utställningar, evenemang och aktiviteter.
Öppettider: vardagar kl 10-16, lör-sön kl 11-17.
Öppettider under sommaren (1/6-31/8): alla dagar kl 10-17.
Bli inspirerad på Nordiska museet i vår!
Under våren kan Nordiska museet stoltsera med flera inspirationsutställningar.
Do Redo heter en vandringsutställning som öppnar i slutet av januari och som vill inspirera ungdomar till att handarbeta och låta sig inspireras av det traditionella för att skapa något modernt. I slutet av april öppnar en ny utställning om folkkonsten i Sverige under 1700- och 1800-talen till vilken textilformgivaren Wanja Djanaieff har gjort en färgstark scenografi. De vackra färgerna och formerna i det gamla bondesamhället har tjänat som inspiration till mången modern design. Utställningen berättar bland annat om vad som inspirerade allmogen till att smycka och göra vackert.
På sommarens slöjdutställning som öppnar i juni kan museibesökaren hämta inspiration i en av våra äldsta slöjdtekniker korgen - som ställs ut i en ny spännande form.
Och så blir det gratis inträde från nyår! Hjärtligt välkommen!
28 januari Do Redo
Do Redo är en vandringsutställning som vill sprida intresset för handarbete, inspirera till eget skapande och slå ett slag för kreativiteten och modet att stå emot märkeshysterin. Med enkla medel skapas nytt av gammalt. Utställningen visar tio dockor med plagg och accessoarer som textilformgivarna Katarina Brieditis och Katarina Evans har skapat genom återbruk, stickning, virkning och broderi. De båda formgivarna leder också workshops för ungdomar i anslutning till utställningen. Läs mer på www.doredo.se.
Pågår t o m 28 mars.
19 februari Återblick. Svartvita fotografier 1984-91 av Lennart Engström
Lennart Engström mottog KW Gullers stipendium år 2000 för sitt enträgna arbete med projekt i dokumentärfotografisk tradition. Ett 30-tal fotografier ur Lennart Engströms produktion från åren 1984-91 visas, bl a från stadsdelen Salabacke i Uppsala.
Pågår t o m 21 augusti.
1 april Arbetslivet - dödskul eller livsfarligt
Arbetslösheten växer, sjukfrånvaron ökar, utbrändhet närmar sig en folksjukdom är det livsfarligt att arbeta? Arbetslivet - dödskul eller livsfarligt är producerad av Arbetets museum i Norrköping med stöd från en rad arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer och riktar sig både till unga människor på väg ut i arbetslivet och till det etablerade arbetslivet. Vandringsutställningen med dess program-och skolverksamhet ingår i ett två-årigt projekt vars syfte är att få igång en diskussion om våra attityder till arbetet. Läs mer på www.arbetetsmuseum.se.
Pågår t o m 7 augusti.
29 april Folkkonst i Sverige 1750-1850
I Nordiska museets samlingar finns en mängd textilier, möbler och andra ting en rik skatt att inspireras, imponeras och fascineras av, som visar färg och form i det gamla bondesamhället. Varifrån kom lusten att smycka? Vilka var inspirationskällorna? Hur skapades och utvecklades folkkonsten ur dem? Och hur lever folkkonsten vidare i dag? Textilformgivaren Wanja Djanaieff skapar en färgstark och okonventionell scenografi. Utställningen kommer att avgiftsbeläggas.
4 juni Sommarslöjd
Det handlar om korg i sommarslöjdutställningen! En av våra äldsta slöjdtekniker ställs ut i en ny spännande form där korgens skönhet står i centrum. Fjolårets slöjdarstipendiat Marion Larsson har låtit sig inspireras av Nordiska museets samlingar och visar sina korgar jämte andra korgslöjdares alster samt äldre korgar från museet. Till utställningen skapas en grönskande entré till museet, en prunkande anläggningen av växter och slöjdade inslag.
Pågår t o m 2 oktober.
--------------------------------------------------------------------------------
Pågående utställningar på Nordiska museet:
Med kroppen som slagfält
Fotografen Catharina Gotby fick 2003 års KW Gullers stipendium för sitt arbete med att gestalta människors inre upplevelser. I utställningen visas fotografier från tre tidigare utställningar; GRÄNS, Riskzon och Människor på mentalsjukhus. Pågår t o m 9 jan 2005.
Julkalendrar i radio och TV
78 radio- och tv-kalendrar från 1958 till 2004 visas i utställningen som är ett samarbete mellan Nordiska museet, SR och SVT. De oöppnade tecknade papperskalendrarna väcker till liv alla de figurer och äventyr som tittare och radiolyssnare följt under månaden december genom åren. Pågår t o m 16 jan 2005.
Gunilla Pontén -50 år som klädskapare
Nordiska museet uppmärksammar att Gunilla Pontén har varit verksam som klädskapare och designer i 50 år. Sinnrika tillskärningar, färg, lekfullhet och skojeri - det är Gunilla Pontén! Hennes insatser inom svensk konfektion har varit banbrytande och hon skapade bl a det första tonårsmodet. Utställningen visar ett sjuttiotal modeller av Gunilla Ponténs design genom åren, både kläder och tillbehör som hattar, schalar och smycken. Förlängd t o m 1 maj.
Leksaker
Bilar, båtar, flygplan, tåg, ångmaskiner, mekaniska leksaker, tennsoldater, spel, leksaksfigurer och nallebjörnar - runt 200 leksaker som framför allt pojkar lekt med visas i Leksaksrummet, ett av museets mindre rum där det har visats leksaker i snart 100 år.
Textilgalleriet
En samlingsplats och en källa till inspiration och kunskap för alla textilintresserade. I galleriet visas 500 textilföremål ur Nordiska museets samling och vid ett flertal datorer kan besökaren detaljstudera över 1000 bilder av textilier och tekniker.
Bildminnen - fotografier ur Nordiska museets arkiv
Fotografier ur Nordiska museets samlingar från 1850-talet fram till idag. Utställningen innehåller 180 bilder som spänner över 150 år av svensk fotografi. Det övergripande motivet är svenska folkets liv och arbete, men upplägget är såväl tematiskt som kronologiskt och belyser dessutom olika teknikhistoriska aspekter.
Skor
Se myggjagare, platådojor, pampuscher, näverskor, taxklackskor, brudtofflor och kändisskor från 1600-talet fram till idag.
Möblerade rum
Hur vi har bott och möblerat genom tiderna.
Dukade bord
Hur vi dukade på 1500-talet till början av 1900-talet: stora fester, kaffekalas, tebjudning och brännvinsbord.
Mode
Modekläder från samlingarna från 1700-talet fram till våra dagar.
Traditioner
När, hur och varför vi har traditioner.
Dockskåp
En värld i miniatyr. 15 dockskåp från 1700-talet till nutid.
Den dansande damastvävaren
Damastvävaren Carl Gustaf Widlunds vävar, de yppersta som funnits under 1900-talet.
August Strindberg på Nordiska museet
Om författaren, konstnären, fotografen och boksamlaren August Strindberg.
Besök gärna Pressens sida på museets hemsida www.nordiskamuseet.se för mer information och pressbilder.
Petra Leinmark 08-519 546 03, 0708-83 89 98, petra.leinmark@nordiskamuseet.se
Loredana Jelmini 08-519 546 04, 0733-82 82 18, loredana.jelmini@nordiskamuseet.se
Kommunikationer: Buss: 44, 47, 69 eller 76, t-bana till Karlaplan, färja till Allmänna gränd från Slussen.
--------------------------------------------------------------------------------
Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6-16, Box 27820, 115 93 Stockholm, 08-51 95 60 00 (växel), 08-51 95 45 80 (fax)