Pressmeddelande -
Ull och annan päls på Nordiska museet i sommar
Under sommaren kan två utställningar med anknytning till djur och natur beskådas på Nordiska museet: All Tid Ull och museets stora utställning Hästen - tyglad, piskad, älskad. Frilansjournalisten Cecilia Djurberg har skrivit en artikel om dem och fastnade särskilt för den fascinerande historien bakom utställningen All Tid Ull.
Artikeln samt pressbilder ställs till ert förfogande kostnadsfritt. (Skribentens samt fotografens namn skall anges vid eventuell publicering.)
Ull och annan päls på Nordiska museet i sommar
Under sommaren kan två utställningar med anknytning till djur och natur beskådas på Nordiska museet i Stockholm: All Tid Ull, där åtta textilformgivare från olika delar av Sverige visar stickat och vävt i olika former av ull, samt Nordiska museets stora utställning Hästen tyglad, piskad, älskad, som visserligen inbegriper en del tagel men främst fokuserar på relationen mellan häst och människa.
När Ulla-Karin Hellstens barnfilt Bää belönades med utmärkelsen Utmärkt Svensk Form 1994, innebar det inte endast ett uppsving för formgivarens och hennes make Börje Norbergs verksamhet vid Östergötlands Ullspinneri i Ödeshög. Det blev även startskottet för ett längre samarbete med textilintresserade i Japan. Den vandringsutställning som står på Nordiska museet fram till 17 augusti, kom till efter att Ulla-Karin besökt Tokyo i samband med att hennes filt visats där och efter att en japansk journalist nappat på det exotiska i att driva ett gammaldags ullspinneri mitt ute i den svenska skogen.
- Tjugo japanskor kom till oss på stickkurs och ville sedan att vi skulle komma till Japan och göra en utställning. Vi blev inbjudna av svenska ambassaden i Tokyo och hösten 2000 stod den klar, säger Ulla-Karin Hellsten och berättar att japanerna har ett stort intresse för det genuina. De tjugo som besökte Östergötlands Ullspinneri uppskattade särskilt att få se hela tillverkningsprocessen, från de betande finullsfåren ute i hagarna till de färdigvävda och -stickade produkterna.
Ulla-Karin Hellsten startade Östergötlands Ullspinneri tillsammans med sin man 1981. Då hade hon länge varit intresserad av materialet och lärt känna vad som är god kvalité, inte minst efter att ha växt upp i Ulricehamn på 1950-talet där modern arbetade på den lilla yllefabriken och naturligtvis klädde sin dotter i allehanda ullplagg.
- Vi tror på att bevara det gamla, säger Ulla-Karin och berättar om hur de vid starten gick i träning hos ett par pensionerade spinnmästare för att lära sig hantera de över 50 år gamla maskiner som införskaffats, däribland Sveriges enda Spinning Jenny som fortfarande är i produktion.
- Jag tror vi hör till en utrotningshotad industri, säger Ulla-Karin och skrattar ett varmt skratt som avslöjar att hon egentligen är helt säker på att så är fallet.
Ulla-Karin har numera inte särskilt mycket tid att själv ägna sig åt formgivning - "tyvärr" poängterar hon - så en viktig del av ullspinneriets verksamhet är att samarbeta med olika formgivare som levererar originalmönster. Vissa har Ulla-Karin samarbetat länge med, så exempelvis Ann-Mari Nilsson från Everöd som gjort flera basmönster åt Östergötlands Ullspinneri och vars produktion i vadmal man kan se prov på i utställningen All Tid Ull.
De övriga formgivarna i utställningen är Britt-Marie Christoffersson från Rydöbruk, som bland annat visar handstickade tröjor med broderi; Ingela Berntsson från Ödsmål som bland annat skapat en filt med ett mönster från vikingatiden som förlaga; Celia B Dackenberg från Umeå som exempelvis låtit sig inspireras av ett tallriksmönster från 1730-talet; Kerstin Olsson från Göteborg, som på 1960-talet var verksam vid Bohus stickning och till utställningen bidrar med enbart handstickade plagg; Ebba Stålhandske från Uppsala som ger smakprov på den dragspelsstickning som karakteriserar hennes populära dragspelsbasker; den enda manliga utställaren Takao Momiyama som kommer från Japan men numera bor och verkar i Stockholm; samt Ulla-Karin Hellsten själv, som naturligtvis visar sina populära fårfiltar.
Under sommaren kan den som besöker Nordiska museet i Stockholm se ytterligare en utställning som fokuserar på ett betesdjur som påverkat vårt kulturarv, men här är inte pälsen det mest intressanta, utan snarare den relation människan har till djuret. Det handlar naturligtvis om hästen, som sedan urminnes tider dragit, burit och på andra sätt hjälpt människan till vardags och till fest, i krig och i fred, men som inte alltid fått den uppskattning den varit värd. Här visas föremål som berättar om hästflickors och hästkarlars, krigarkungars och bönders hästar, här finns en paradvagn och en kappsläde, tagelhattar och lyckoflätor, folkloristiska och helmoderna berättelser om hästar liksom gamla och nya redskap för skötsel och tämjning av detta vackra, kraftfulla djur som av människan både tyglats, piskats och älskats genom tiderna.
text: Cecilia Djurberg
Utställningen All Tid Ull pågår t.o.m. 17/8-03 och Hästen - tyglad, piskad, älskad pågår t.o.m. 5/9-04.