Gå direkt till innehåll
Tyresö slott och sommarnöjet Svindersvik säsongssöppnar

Pressmeddelande -

Tyresö slott och sommarnöjet Svindersvik säsongssöppnar

Nu inleder Nordiska museet sommarsäsongerna på Tyresö slott och sommarnöjet Svindersvik, två utflyktsmål väl värda ett besök under sommaren. "Tyresö slottsdag" får öppna säsongen den 30 maj med visningar och musik och den 13 juni anordnas "Svindersviksdagen" på det välbevarade sommarnöjet i rokoko med visningar, musik och lekar för hela familjen.

Tyresö slott ligger naturskönt längst in i Kalvfjärden och byggdes på 1630-talet. Det moderniserades på 1770-talet och Tyresö slott visar idag en nationalromantisk slottsmiljö från sekelskiftet 1900 med engelsk park. Dess siste ägare, markis Claes Lagergren, testamenterade slottet till Nordiska museet 1930. Slottet är under sommaren öppet för besök på egen hand med audioguide lördagar och söndagar 6/6–30/8 kl 13-17. I närheten finns bistro och två caféer som erbjuder något att äta och dricka dagligen under sommaren. Under Tyresö slottsdag den 30 maj blir det guidade visningar i slottet och parken. I musiksalen spelar och sjunger Bengt Jonshult sånger med anknytning till Tyresö av Carl Michael Bellman. Biljetter säljs på plats, 100 kr/vuxen, 0-18 år fri entré. Fullständigt program för Tyresö slottsdag 30/5 nedan.

Svindersvik är en 1700-talsoas mitt i det moderna Nacka på fem minuters resväg från Slussen. Det är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillorna och våra dagars sommarstugor som byggdes i början av 1740-talet av arkitekt Carl Hårleman för bruksägaren Claes Grill och hans familj, som om somrarna roddes ut till Svindersvik.1949 överläts Svindersvik till Nordiska museet. Svindersvik är under sommaren öppet för allmänvisningar kl 12, 13 och 14 på lördagar och söndagar 6/6–28/6. 5/7–30/8 endast söndagar. Den 19–20 september hyllas det svenska äpplet med Äppeldagar för hela familjen. Nere vid vattnet ligger Café Brygghuset som har öppet dagligen under sommaren och en bit in på hösten, under Äppeldagarna serveras där den årliga äppelkakbuffén.

Under Svindersviksdagen den 13 juni går det att uppleva det svunna 1700-talets liv och rörelse bland herrskap och tjänstefolk i huset, köksflygeln, paviljongen och trädgården. I köksflygeln berättar köksan om vardags- och festmat och Kloka gumman avslöjar magiska recept. Självaste Bellman framträder i musikpaviljongen och under trädgårdens flerhundraåriga äppelträd kan man prova på gammaldags lekar, tillverka en ansiktsmask, prova gruppdanser på 1700-talsvis eller bara slå sig ned i gröngräset. Biljetter till visningar säljs på plats: 100 kr/vuxen, 0-18 år 20 kr, övriga programpunkter är kostnadsfria.

Fullständigt program för Tyresö slottsdag 30/5:
http://www.nordiskamuseet.se/kalendarium/tyreso-slottsdag
Fullständigt program för Svindersviksdagen 13/6: http://www.nordiskamuseet.se/kalendarium/svindersviksdagen-0

För mer information kontakta:
Lotta Wallgren
lotta.wallgren@nordiskamuseet.se
08-519 545 17

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18