Gå direkt till innehåll
Med insamlingen "Hur var din dag?" vill Nordiska museet rikta blicken mot vardagens många ögonblick. Foto: Gösta Glase, Nordiska museet.
Med insamlingen "Hur var din dag?" vill Nordiska museet rikta blicken mot vardagens många ögonblick. Foto: Gösta Glase, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Pressinbjudan: Nordiska museet samlar in dagboksberättelser

Den 23 april lanserar Nordiska museet ett nytt insamlingsprojekt med fokus på dagböcker. Insamlingen sker digitalt och är öppen för alla. Fem utvalda personer kommer även under ett års tid skriva löpande om sin vardag.

Med insamlingen Hur var din dag? vill Nordiska museet rikta blicken mot vardagens många ögonblick och rutiner som är lätta att glömma bort: pendling, hämtningar på förskolan, sovmorgnar, relationer och fikastunder. Genom att samla in dagboksanteckningar och dagböcker får framtiden tillgång till ett unikt material.

Välkommen på pressträff

Tid: Onsdag 23 april kl 10-11.
Plats: 
Nordiska museets bibliotek och arkiv, Djurgårdsvägen 6-16, Stockholm.
Ackreditering:
Anmäl dig senast 22 april till sofia.hiller@nordiskamuseet.se eller 072-973 28 30.

Projektledaren Jörgen Löwenfeldt presenterar insamlingen i sin helhet, och Marie Steinrud, arkivarie, berättar om museets samling av dagböcker och visar några historiska exemplar från ett annat 23 april.

Museet efterlyste tidigare i år fem dagboksskrivare, 2556 personer sökte om att få skriva. Under pressträffen presenteras de utvalda dagboksskrivarna varav några är på plats.

Insamlingsprojektet Nordiska dagar och nätter

Den digitala insamlingen Hur var din dag? startar den 23 april och är en del av insamlingsprojektet Nordiska dagar och nätter. I januari 2026 startar insamlingen Hur var din natt? Alla bidrag sparas i museets samlingar och blir därmed tillgängliga för allmänhet och forskning.

Insamlingen är öppen för alla att delta i: dagarochnatter.nordiskamuseet.se

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner


Nordiska museet berättar om livet i Norden genom 500 år med människan i fokus. I de omfattande samlingarna finns en och en halv miljon föremål, sex miljoner bilder och tusentals berättelser. Museet erbjuder utställningar och upplevelser, arkiv och bibliotek, restaurang, kafé och museibutik i den storslagna, ikoniska byggnaden vid Djurgårdsbron.

Nordiska museet äger och driver även de kulturhistoriska besöksmålen Julita gård och trädgårdar, Tyresö slott och park, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18