Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Ny utvecklingschef till Julita gård

Gustav Olsson, tidigare lantbruksdirektör och chef för länsstyrelsens landsbygdsenhet, tillträder en nyinrättad tjänst som utvecklingschef vid Julita gård, Sveriges lantbruksmuseum.

Gustav Olsson är 37 år och är utbildad agronom och historiker med inriktning på ekonomisk historia och agrarhistoria.

- Nordiska museet är en långsiktig ägare av Julita gård och jag ser fram emot att arbeta vid ett museum som är engagerat i dagsaktuella frågor utan att för den skull förlora sin integritet eller tumma på sin roll som bevarare och förmedlare av vår historia, säger Gustav Olsson.

Vidare understryker han vikten av museets funktion som genbank för äpplen, rabarber och pioner men också av att vårda helhetsmiljön på Julita gård. Den siste private ägaren Arthur Bäckström testamenterade Julita gård till Nordiska museet med en önskan om "att för kommande släkten visa hur en gammal sörmländsk herrgård av betydligare omfång tedde sig under slutet 1800-talet och början av 1900-talet".

- Nordiska museet vill satsa på Julita gård och rekryteringen av Gustav Olsson är ett viktigt led i det arbetet, säger Christina Mattsson. Det ska bli spännande att så småningom få ta del av hans förslag till utveckling av verksamheten.

- Två av mina stora intressen är lantbruk och historia. Jag kan knappast tänka mig ett bättre arbete än Julita gård, konstaterar Gustav Olsson.

Fakta om Julita gård

Julita gård testamenterades till Nordiska museet av den siste private ägaren Arthur Bäckström som avled 1941. Egendomen omfattar 360 byggnader och 2200 hektar jord- och skogsmark. Nordiska museets verksamhet vid Julita gård omfattar ca 40 anställda och omsätter 20 miljoner kronor.

För mer information, kontakta
Jan Pettersson, chef, Julita gård
tel 0155-48 75 02 e-post jan.pettersson@nordiskamuseet.se

Gustav Olsson, utvecklingschef, Julita gård
tel 0150-48 75 08 mobil 0709-320951
e-post gustav.olsson@nordiskamuseet.se

Ämnen

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18