Gå direkt till innehåll
I Koppanens utställning kommer svampen till liv i form av olika material- och designexperiment. Foto: Mari Koppanen.
I Koppanens utställning kommer svampen till liv i form av olika material- och designexperiment. Foto: Mari Koppanen.

Pressmeddelande -

KÄÄPÄ - från ticka till konsthantverk i design-popup på Nordiska museet

Den 6 februari öppnar KÄÄPÄ, en mindre designutställning med verk av Mari Koppanen, prisbelönt finländsk formgivare. Utställningen utforskar och hyllar det läderliknande naturmaterialet amadou som utvinns från en svamp som växer på lövträd. Utställningen är ett gästspel från Finlandsinstitutet och pågår till och med 27 april.

Fokuset ligger på modernt konsthantverk. Men KÄÄPÄ är också en hyllning till och en studie av det ofta bortglömda materialet. Jag har inspirerats av både den gamla hantverkstraditionen och av tickans formspråk och egenskaper. Amadou är moder till allt svampmaterial – allt som behövs finns inuti tickan, säger Mari Koppanen.


KÄÄPÄ, som på finska betyder ticka, kombinerar ett kulturhistoriskt och nutida perspektiv på materialet amadou och erbjuder besökarna en mångfacetterad resa in i denna extraordinära svamps värld. Tickor har inte bara skördats utan också odlats i Europa en gång i tiden. I Norden har amadou traditionellt använts till exempel för att göra upp eld och i folkmedicin. Koppanens konsthantverk fyller ett av museets utställningsrum med såväl skålar och lampskärmar som väskor och plagg.

– I vår pågående utställning Nordbor kan besökarna upptäcka flera exempel på hantverk i näver och andra naturmaterial, som är en viktig del av vår nordiska hantverkstradition. Mari Koppanens arbete med amadou visar hur vi än idag innovativt kan använda våra naturresurser till vackra designföremål,
säger Elna Nord, avdelningschef Utställningar på Nordiska museet.

Nordisk hantverkstradition och modern form
I Norden växer fnösktickan huvudsakligen på björken. Därför använder Koppanen gärna även björk och björkvril i sina verk. Hon undersöker också materialets texturer genom att experimentera med det i traditionell vävningsteknik.


Pressvisning 5 februari
Mari Koppanen finns på plats i utställningen under en pressvisning onsdagen 5 februari kl 13-14. Vänligen anmäl dig senast 3 februari till sofia.hiller@nordiskamuseet.se eller 072-973 28 30.

Designsamtal 8 februari
I samband med Stockholm Design Week har Nordiska museet och Finlandsinstitutet bjudit in de prisbelönta formgivarna Mari Koppanen och Emma Dahlqvist för ett samtal om deras innovativa design med naturmaterialen näver och amadou. Samtalet Naturmaterial med potential sker på Nordiska museet lördagen 8 februari kl 14.

Mari Koppanen

Mari Koppanen är en prisbelönt finländsk formgivare och doktorand vid Oslo konsthögskola. Genom sitt arbete med biomaterial strävar Koppanen efter att utforska potentialen i hållbara naturresurser på ett innovativt sätt. Hon tar aktivt hänsyn till etiska, miljömässiga och sociala frågor i sitt arbete.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nordiska museet berättar om livet i Norden genom 500 år med människan i fokus. I de omfattande samlingarna finns en och en halv miljon föremål, sex miljoner bilder och tusentals berättelser. Museet erbjuder utställningar och upplevelser, arkiv och bibliotek, restaurang, kafé och museibutik i den storslagna, ikoniska byggnaden vid Djurgårdsbron.

Nordiska museet äger och driver även de kulturhistoriska besöksmålen Julita gård och trädgårdar, Tyresö slott och park, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18