Gå direkt till innehåll
Julstämning med Nordiska museet

Pressmeddelande -

Julstämning med Nordiska museet

Nordiska museet är tillfälligt stängt men håller öppet digitalt, i museibutiken och utomhus på bakgården. Djurgårdsbesökare kan njuta av ett julbelyst museum i vinterkostym, julhandla i butiken och under helgerna värma sig med lokalproducerad äppelmust på bakgården. Framförallt flyttar spännande julvisningar och pysselworkshops hem till besökaren digitalt.

I år firar Nordiska museet jul på ett nytt sätt och ställer om sitt julprogram. Utställningarna är tillfälligt stängda för besök men under hela december bjuder museet på filmade visningar och julquiz med kluriga frågor. Varje söndag i advent blir det pysselworkshops i museets digitala kanaler med smarta tips kring att vika egna adventsstjärnor, dekorera pepparkakor, skapa egna julklappar och snällare nyårssmällare. Allt görs av material som finns hemma och i naturen med inspiration från nordiska traditioner och museets samlingar. På nyårsafton bjuder museet upp till dans i en digital wienervalskurs.

–Vi ställer om istället för att ställa in vårt julprogram och satsar på ett digitalt och generöst utbud. Vi hoppas kunna nå många besökare som kanske inte hade kunnat komma annars, säger Sara Källström, avdelningschef Publik, Nordiska museet.

Museet öppnar även upp museibutiken alla dagar från och med lördag 28 november fram till julafton med hållbara julklappar och noga utvalt hantverk från de nordiska länderna. Besökarna välkomnas in till museibutiken via museets nya konstportal "Two Directions" skapad av konstnären Outi Pieski. Här kan man även se unika dekorationer som konstnären och modedesignern Martin Bergström tillverkat i återbrukat material till museets julgranar. 

Alla lördagar och söndagar fram till och med den 3 januari välkomnar en julstuga i Lusknäppen på bakgården. Här sker försäljning av lokalproducerade och handplockade produkter, varm äppelmust och pepparkakor. 

Läs mer om julens program och ta del av det digitala utbudet på: nordiskamuseet.se

Pågående insamlingar: Corona i jultider
Hur påverkar coronaviruset julen och vår vardag? I våras startade museet en digital insamling där alla kan dela med sig av sin upplevelse och erfarenhet av coronavirusets framfart. Läs mer om coronainsamlingen här.

Öppettider julstuga i Lusknäppen på Nordiska museets bakgård:
Lördag och söndag från 28 november fram till och med den 3 januari kl.10-17.

Öppettider Nordiska museets museibutik:
Öppet alla dagar från lördag 28 november fram till och med onsdagen den 23 december kl.10-17.

Museets webbutik är öppen dygnet runt: nordiskamuseet.se/webbutik
För mer information och inspiration, se museibutikens Instagramkonto: @nordiskamuseet_butik

Ämnen

Kategorier


Nordiska museet berättar om hur människor i Norden bott, ätit, klätt sig och firat sina traditioner från 1500-talet och framåt. Utställningarna visar heminredning, mode och smycken, glas, porslin och annat som människor omger sig med till vardags och till fest. Byggnaden på Djurgården är en upplevelse i sig. Nordiska museet äger och driver också Tyresö slott, Julita gård, sommarnöjet Svindersvik och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Sara Källström

Sara Källström

Chef för publika avdelningen
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18
Hanna Leijon

Hanna Leijon

Producent