Gå direkt till innehåll
Julen på museet invigs den 1 december med grantändning för familjepubliken. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.
Julen på museet invigs den 1 december med grantändning för familjepubliken. Foto: Peter Segemark, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Höstrys och julmys på Nordiska museet

Under hösten tar nordbornas liv och död under 500 år plats i Nordiska museets program med temakvällar, stick-AW:s och kreativa workshops. Första advent invigs julen för familjepubliken. Årets åtta meter höga julgran hyllar historiens kvinnor inom textil och folkbildning med hjälp av Lina Odell – nyskapande slöjdare, textilkonstnär och sömmerska.

Temakvällar om nordbornas förhållande till mat och död

Den 9 oktober diskuterar en inbjuden panel mathantverk, måltidskultur och framtidens mat. Kan vi återknyta till äldre traditioner och förbättra klimatet, miljön och folkhälsan på kuppen? Maja Alskog Bredberg, Olga Grönvall Lund, Johan Björkman och Sébastien Boudet pratar mathantverk, måltidskultur och framtidens mat med museets intendent Ulrika Torell. Sébastien Boudet gästar museets restaurang för smakprov på kulturspannmål på nya sätt.

Den 23 oktober kretsar samtalet om vårt förhållningssätt till döden, sorg och begravning genom tiderna. Vad har vi för inställning till döden i vårt sekulariserade samhälle? Hur såg döden och sorgen ut under 1600-talet jämfört med idag? David Thurfjell och Conny Sohlberg samt museets intendenter Maria Maxén och Jonas Engman möts i ett samtal som leds av Ulrika Hjalmarsson Neideman.

Stickmönster och köksredskap

I Nordiska museets ateljé förs kunskaper om det nordiska hantverket vidare genom kunniga och aktuella workshopledare inom bland annat slöjd, keramik och stickning. Under hösten kan publiken lära sig göra egna stickmönster och tälja köksredskap.

Höstlovskul för familjepubliken

Under höstlovet är museets stora familjeutbud öppet alla dagar med Tidsvalvet, Lekstugan och familjespår i utställningarna. Den 28 och 29 oktober pågår utsålda Natt på Nordiska museet efter stängning.

Julen på Nordiska museet

I år stoltserar en åtta meter hög gran i Stora hallen som kläs av Lina Odell, slöjdare, textilkonstnär och sömmerska. 2021 blev hon först i Sverige med att ta gesällbrev i dräktsömnads-yrket. Hennes skapande rör sig fritt mellan konst, traditionsbunden slöjd och nyskapande, alltid med en grund i Sveriges rika textila folkliga tradition. I granen gör hon julrosor som hyllar kvinnor inom textil och folkbildning under 500 år.

– Lika livsnödvändig som textilen varit för människorna har dess skapare ofta varit osynliga genom historien. Den här granen är en hyllning till dem, det är dags att de får synas och gnistra ikapp med julens prakt, säger Lina Odell.

Julen på museet invigs den 1 december med grantändning för familjepubliken. Julstämning garanteras för både stora och små med musik och julpysselworkshop samt en specialworkshop med Lina Odell.

Älskade favoriter äntligen tillbaka

Lagom till Lucia bjuder museet barn och nostalgiska vuxna på en tidig julklapp när åtta dockskåp gör efterlängtad återkomst. Denna gång flankerade av Lekstugan och Folkhemslägenheten i Stora hallen.

Här går det att kika in i specialbeställda miniatyrer av förmögna idealhem från 1800-talet, i “Dallashuset”, massproducerat av Lundby 1992, eller Gunvors funkishus från 1936. Ytterligare två dockskåp, museets äldsta, visas i olika delar av utställningen Nordbor, vilket ger god anledning till fortsatt skattjakt och upptäcktsfärd.

För stickpubliken blir det julig stick-AW den 4 december med Sofia Karlsson och Maja Karlsson. Museet håller öppet julens och årets alla dagar, och på julafton och nyårsafton blir det extra festligt med musik i Stora hallen.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Regioner


Nordiska museet berättar om livet i Norden genom 500 år med människan i fokus. I de omfattande samlingarna finns en och en halv miljon föremål, sex miljoner bilder och tusentals berättelser. Museet erbjuder utställningar och upplevelser, arkiv och bibliotek, restaurang, kafé och museibutik i den storslagna, ikoniska byggnaden vid Djurgårdsbron.

Nordiska museet äger och driver även de kulturhistoriska besöksmålen Julita gård och trädgårdar, Tyresö slott och park, Svindersvik sommarnöje och Härkeberga kaplansgård.

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18