Pressmeddelande -
Fair Fashion? eller har du rena kläder? ...
Utställningen Fair Fashion? öppnar på Nordiska museet 18/2. I samband med den anordnas samtal om hållbart mode och en Medveten modehelg 4-5 april.
Hur påverkas världen av det du har på dig? Vem betalar när du shoppar? Utställningen Fair Fashion? tar upp textilproduktionens baksidor och alternativ för en mer hållbar framtid.
Den globala klädindustrin är gigantisk, bara i Sverige köper vi kläder för 71 miljarder kronor per år. Maximerade ekonomiska vinster, ständiga trend-växlingar i modet och ökad efterfrågan utsätter miljö och människor för starka påfrestningar.
I utställningen problematiseras modet och besökaren möter textilproduktionens baksidor men också alternativ för en mer hållbar framtid. Kläders livscykel, från produktion, användning till förbrukning, visas. Ämnen som bomullsproduktion, kemikalieanvändning, arbetsmiljö, vattenåtgång, transporter, konsumtion/ mode, textilsopor och återvinning/ återanvändning tas upp.
Utställningen är till största delen uppbyggd av återanvänt material från tidigare utställningar och den visas med så lite teknik som möjligt. Utställningen har transporterats med lastbil från Tyskland, där den visats senast. Resan är CO2 kompenserad. Utställningsfakta, i pdf
Fair Fashion? är gjord av Världskultur-museet i Göteborg där den visades
förra året.
Utställningen visas 18/2-23/8-09.
Samtal om hållbart mode
I anslutning till utställningen arrangeras tre samtalskvällar med inriktning på hållbart mode med start den 18 mars. Samtalsledare är Emma Lindblad vid Centrum för modevetenskap, Stockholms Universitet. Läs mer, i pdf
Medveten modehelg 4-5/4
För alla som är intresserade av hållbart mode anordnas en Medveten modehelg. Under två hela dagar erbjuds besökarna att bl.a. lyssna på samtal med kända profiler i modebranschen, titta på modevisningar och film och köpa vintage och eko-mode. Med modehelgen vill Nordiska museet erbjuda branschfolk och privatpersoner en plattform för försäljning, diskussion och eftertanke om hur vi på ett bra sätt kan förhålla oss till det medvetna modet.
Ur programmet: modevisningar med Camilla Norrback och Jadu Fair Fashion mfl., filmvisningar med anknytning till temat medvetenhet och samtal/föredrag med Mathilda Tham, Beckmans och Johanna Hofring, Ekovaruhuset. Dessutom kan unga designintresserade anmäla sig till en workshop som sker i samarbete med Fashionplay och Lava/Kulturhuset. I museets stora hall säljs både etiska modeprodukter, vintage och eko-mode av nya designers. Läs mer Till Medveten modehelg
Medveten modehelg anordnas i samarbete med Beckmans Designhögskola och Moderådet.
Fair Fashion? Foto: © Daniel Grizelj
Medveten modehelg den 4-5 april.
Foto: ©Therese Dahlqvist, Fashionplay
Ackreditering m.m.
Vill du göra ett besök i utställningen, ring projektledaren Erik Kristensen som gärna visar runt. Vill du delta i samtalen eller bevaka den medvetna modehelgen? Kontakta oss så ordnar vi med ackreditering. Se kontaktupgifter till höger.
För frågor
Om Fair Fashion?, kontakta
Erik Kristensen, projektledare
Tfn. 070-899 05 83, e-post erik.kristensen@nordiskamuseet.se
Om Medveten modehelg 4-5 april
Jeanette Peterberg, projektledare
Tfn 070-916 32 10, e-post jeanette.peterberg@nordiskamuseet.se
Besök gärna Pressens sida för mer info
och bilder Pressens sida eller kontakta
Petra Leinmark, tfn 08-519 546 03,
petra.leinmark@nordiskamuseet.se,
Karl Thorson, tfn 08-519 546 74.
karl.thorson@nordiskamuseet.se
Om mode på Nordiska museet
www.nordiskamuseet.se/mode
Kommunikationer: Buss: 44, 47, 69 eller 76, t-bana till Karlaplan, färja till Allmänna gränd från Slussen.
Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6-16, Box 27820, 115 93 Stockholm, 08-519 546 00 (växel), 08-519 545 80 (fax)
Om du inte vill ha information från Nordiska museet meddela oss gärna med vändande post.