Gå direkt till innehåll
Allmänheten kan rösta på sin favoritaffisch under perioden 11–25 februari. Fem finalbildrag visas slutligen i en kommande utställning på Nordiska museet.
Allmänheten kan rösta på sin favoritaffisch under perioden 11–25 februari. Fem finalbildrag visas slutligen i en kommande utställning på Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Åtta finalister tolkar Norden som resmål

Hur ser en samtida tolkning av den klassiska reseaffischen för Norden ut? Grafiska formgivare, konstnärer och illustratörer från 21 länder har skickat in 359 bidrag till tävlingen ”My Norden Poster 2022”. Nu välkomnas allmänheten att rösta på sin favorit bland åtta finalister.

Den 11 mars öppnar utställningen Come to Norden på Nordiska museet som visar klassiska reseaffischer från 1890-talet till 1960-talet. Inför utställningen har tävlingen My Norden Poster 2022 efterlyst nya tolkningar av den klassiska reseaffischen med Norden som destination. Av 359 tävlande bidrag har en jury valt ut åtta finalister. Den 11–25 februari välkomnas allmänheten att rösta på sin favorit på cometonorden.com. Fem finalbildrag visas slutligen i utställningen som en samtida kommentar till de klassiska reseaffischerna.

Bland de formgivare som har tävlat är Norden rikligt representerat, men här finns också konstnärer och illustratörer från Mexiko, Malaysia och Japan.

Juryn består av Linda Bondestam, illustratör, Vanessa Gandy, Stiftelsen Nordiska museet, Andreas Kittel, grafisk formgivare, Magnus Londen, Come to Finland och Sabina Westerholm, Nordens hus i Reykjavik.

Röster från juryn

”Det var otroligt intressant att få ta del av så många olika tolkningar av Norden. Det fanns både roliga, originella, spännande och tankeväckande bidrag. Fantastiskt att så många konstnärer från olika håll i världen har inspirerats!”
Linda Bondestam, illustratör.

”Tillsammans blir bidragen ett tidsavtryck som visar på att det finns mycket värdefullt att bevara och upptäcka i Norden. Grafisk design är en stark uttrycksform och därför en viktig kulturbärare.”
Vanessa Gandy, chef Museiupplevelsen på Nordiska museet.

”Att fånga Norden i en affisch och samtidigt säga något om framtidens resande är en svårknäckt nöt. Roligt att så många antog utmaningen.”
Andreas Kittel, grafisk formgivare och utnämnd till Årets designer 2021.

Tävlingsivern visar att affischkonsten lever i högsta grad. Skaparglädjen och intresset har varit enormt. Efter att i ett par dagar studerat och analyserat 359 affischer kring temat "Come to Norden" har jag bara en önskan: När får jag åka på resa till underbara Norden?”
Juryns ordförande Magnus Londen, Come to Finland.

”Det var spännande att få ta del av ett så stort antal olika uttryck och perspektiv på att resa i Norden. Flygplanen i retroaffischerna har ersatts av tåg och båtar, och naturen var närvarande och levande. Det är en utmaning att finna ett uttryck som kan binda samma hela Norden men jag tycker att många hade lyckats göra det på ett fascinerande sätt. Jag blev glad av alla de berättelser och tankar som förslagen väckte till liv hos mig.”
Sabina Westerholm, direktör för Nordens hus i Reykjavik.

Vinnaren offentliggörs den 10 mars. Första pris för den vinnande konstnären består av 30 000 kronor och ett interrailkort. 

Tävlingen arrangeras av affischföretagen Come to Sweden, Come to Finland och föreningen Affischjägarna, i samarbete med Nordiska museet.

Röstningen sker på www.cometonorden.com.

Ämnen

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll