Gå direkt till innehåll
Detalj ur broderad textil från Ukraina i Nordiska museets samlingar, som använts som hängkläde för att drapera runt en ikon eller som handkläde när man bar fram bröd och salt till gäster vid festliga tillfällen (foto Nordiska museet).
Detalj ur broderad textil från Ukraina i Nordiska museets samlingar, som använts som hängkläde för att drapera runt en ikon eller som handkläde när man bar fram bröd och salt till gäster vid festliga tillfällen (foto Nordiska museet).

Nyhet -

Stor uppslutning kring Stiftelsen Nordiska museets insamling till Ukrainas museer


Den 2 mars tog Stiftelsen Nordiska museet initiativ till en fond för insamling av ekonomisk hjälp i Norden för att rädda Ukrainas hotade kulturarv. Nordiska museet och Norsk Folkemuseum donerar alla entréintäkter från helgen 5–6 mars till fonden. Samtliga Sveriges Länsmuseer har också beslutat skänka ett ekonomiskt bidrag till fonden. Hittills uppgår resultatet till närmare 400 000 svenska kronor.

Det pågående kriget i Ukraina hotar museer och kulturhistoriska platser i Ukraina. Viktiga delar av det ukrainska kulturarvet riskerar att skadas och försvinna och museichefer på plats vädjar om ett koordinerat ekonomiskt stöd från kolleger i Norden. Stiftelsen Nordiska museet tog därför initiativet till en insamling av finansiellt stöd i nära dialog med Riksantikvarieämbetet och museer i Norden. Insamlingen kunde börja den 2 mars.

Flera museer bestämde sig snabbt för att agera och bidra till fonden. Förutom Nordiska museet självt donerade Norsk Folkemuseum alla entréintäkter från helgen 5–6 mars och Sveriges samtliga Länsmuseer har tillsammans med Länsmuseernas samarbetsråd beslutat att skänka ett ekonomiskt bidrag till fonden. Sedan lanseringen har också ett stort antal privata bidrag inkommit.

Hittills uppgår den insamlade summan till närmare 400 000 svenska kronor. 

Det är hoppfullt att se det fina gensvaret från våra nordiska museikollegor och publiktillströmningen som så snabbt gett ett betydande bidrag till fonden. Vi har goda förhoppningar att fler ansluter och bidrar, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman, Stiftelsen Nordiska museet

Det var en självklarhet att ansluta till detta viktiga initiativ och vi ser stor motivation hos norska museer till att bidra till insamlingen, säger Nina Refseth, direktör för Stiftelsen Norsk Folkemuseum

Vårt nästa steg är ett närmare samarbete med Norge kring fortsatt insamling och kunskapsspridning, säger Sanne Houby-Nielsen.

    Insamlingens första prioritet är att stötta Nationalmuseet för Ukrainas historia i Kiev i att säkerställa samlingarna och att, så fort det blir möjligt, bidra till återuppbyggandet. Insamlingen riktas till såväl institutioner som privatpersoner.

    FAKTA

    Stiftelsen Nordiska museets insamlingen av finansiellt stöd för att rädda Ukrainas kulturarv sker på:
    Bankgiro: 5475-9758
    Swish: 1236280424
    Märkes: Insamling till Ukraina

    Ämnen

    Kategorier

    Kontakter

    Emma Reimfelt

    Emma Reimfelt

    Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
    Sofia Hiller

    Sofia Hiller

    Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

    Relaterat innehåll