Gå direkt till innehåll
Pärlkrage från Grönland, från Världskulturmuseerna

Bild -

Pärlkrage från Grönland, från Världskulturmuseerna

Inventarienummer 1966.10.0001. De praktfulla pärlkragarna, nuilarmiut, har förändrats från att vara en liten utsmyckning kring halsen till att bli en bred krage som sveper över axeln och kan väga upp till 1,5 kilo. Den används som en del av den grönländska högtidsdräkten. Glaspärlor har funnits på Grönland sedan 1700-talet via import, men den bredare pärlkragen ska inte ha kommit i bruk förrän runt sekelskiftet 1900. Tidigare användes pärlor och dekorationer av material som djurben, tänder och stenar. Föremålet visas i Nordiska museets utställning "Arktis – medan isen smälter". Utställningen öppnar den 10 oktober.
Statens museum för världskultur – Etnografiska museet
Licens:
Medieanvändning
Innehållet får laddas ner, användas och delas i olika mediekanaler av t.ex. journalister, bloggare, krönikörer, opinionsbildare etc., i syftet att förmedla, redogöra för och kommentera ert pressmeddelande, inlägg eller information, så länge innehållet används oförändrat och i dess helhet. Upphovsmannen ska anges i den omfattning och på det sätt god sed kräver (vilket bl.a. innebär att fotografer till bilder nästan alltid måste anges).
Av:
Statens museum för världskultur – Etnografiska museet
Filformat:
.jpg
Storlek:
3712 x 3778, 3,12 MB
Ladda ner

Kategorier

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Vatnajökull, Route 1, från utställningen "Arktis – medan isen smälter". Foto: Camilla Andersen/Nordiska museet.

Nordiska museet presenterar stor utställning om livet i Arktis

Den 10 oktober öppnar Nordiska museet sin storsatsning "Arktis – medan isen smälter" efter tre års intensiva förberedelser. Det är den första utställningen om människors liv i hela det cirkumpolära området, en av de regioner i världen där klimatförändringarna märks allra mest. Utställningen bygger på ett nära samarbete med forskare och experter från hela Norden och upptar ca 2 000 kvadratmeter.