Semestervanor förr och framåt
Tid 26 Oktober 2022 17:00 – 19:30
Plats Nordiska museet, Samlingssalen
Hur kommer vi att semestra i framtiden och vilka blir de mest hållbara resmålen? Tillsammans med Emma Sundh och Maria Soxbo och en kunnig panel har Nordiska museet en nytänkande inspirationskväll om framtidens semestervanor. Utställningen Come to Norden ger besökarna en tillbakablick på den tidiga turismen i de nordiska länderna 1890–1960.
I turismens barndom placerade sig de nordiska länderna på turistkartan med långsamt tuffande längs storslagna fjordar, hälsosamt friluftsliv i exotisk fjällvärld och nattåg till Köpenhamns glada nöjesliv. Reseaffischerna i utställningen speglar drömmen om att resa och några avgörande faktorer för turismen: fritid, välfärd och semester. Men vad tror vi om framtidens turism? Och var är det enklast att leva och turista hållbart?
Program
17.00–17.45 Historik: Den tidiga turismen i Norden
Nordiska museets intendent Jonas Engman berättar om reseaffischutställningen Come to Norden, hur turismen i Norden har sett ut ur ett historiskt perspektiv i takt med avgörande faktorer som att vi fick fritid, välfärd och semester.
Camilla Zedendahl, vd för Kungliga Djurgårdens Intressenter berättar kort om Djurgårdens prisvinnande hållbarhetsarbete.
Kort paus
18.00–18.30 Spaning: Framtidens turism i Sverige
Hur semestrar vi i framtiden? Och hur lockar Sveriges alla regioner ny turism? Emma Sundh blickar framåt. Var är det enklast att leva och turista hållbart? Vilken region satsar på framtidstro genom att växla upp omställningen? Hur kan vi lära oss av andra?
18.30–19.30 Panelsamtal: Möjligheter och utmaningar i framtidens turism
Maria Soxbo är moderator när vi tar vi frågorna om framtidens turism vidare i ett samtal om framtidens möjligheter och utmaningar. Vi har bjudit in Emma Björner som forskar om hållbar turism vid Göteborgs universitet, Evelina Utterdahl som inspirerar på kontot @earthwanderess och Staffan Svantesson från Happie Camp.
Medverkande:
Emma Sundh och Maria Soxbo är författare, journalister, poddare och föreläsare. Alltid med ett fokus på klimat, omställning och en mer hållbar framtid. I Plan B-podden tar de upp olika teman och fokuserar på vinningarna med att ställa om. Tillsammans med Johanna Nilsson startade de Klimatklubben 2018 vilket resulterade i den gemensamma boken “Gör skillnad” och “Klimatasken – stora förändringar i litet format”. Maria Soxbo är just nu aktuell med boken ” Ställ om! Allt att vinna på ett klimatsmart liv”.
Staffan Svantesson Grundare och VD på Happie Camp som vill erbjuda genuina naturupplevelser genom naturnära boenden, på undangömda platser i naturen. De vill skapa förutsättningarna för människor att under en period få leva i fred och samklang med naturen. Genom skogsbad och ett genuint skandinaviskt friluftsliv för de människor närmre naturen på ett hållbart och eko-vänligt sätt.
Evelina Utterdahl gick från heltidsresande (och ofta flygande) reseskribent till hållbar resenär och vidare till klimataktivist. Den fråga som driver henne mest är mänskliga rättigheter, vilket ökat hennes engagemang i klimat- och miljöfrågor.
Emma Björner är forskare vid Gothenburg Research Institute (GRI) vid Handelshögskolan, Göteborgs universitet. Vid GRI arbetar Emma i forskningsprojektet Turismens roll i multikulturella samhällen (TiMS) och studerar hållbar turism samt hur platsers och destinationers pluralitet kommuniceras, representeras och upplevs.
Biljetter
Pris: vuxen 140 kr, studerande/pensionär 120 kr. Biljetten gäller som entré till museet under hela dagen.
Läs mer