Klimatkväll med livepodd
Tid 4 Mars 2020 17:30 – 20:00
Plats Nordiska museet, Djurgårdsvägen 6-16, 115 93 Stockholm
Inför 8 mars bjuder Nordiska museet, Bildningspodden och Stockholms Kvinnohistoriska in till en historisk helkväll om Arktis, kvinnorna och klimatet.
Välkommen att se Bildningspodden live på scen om marinbiologen och miljöpionjären Rachel Carson. Ta en terapisnabbis med klimatpsykologen Kali Andersson eller lär dig mer om Arktis kvinnor nu och då i en specialvisning i utställningen Arktis – medan isen smälter.
Kvällens program
17.30-17.40 Introduktion till kvällen och forskningen bakom Arktis – medan isen smälter
Lotten Gustavsson Reinius, Hallwylsk gästprofessor vid Nordiska museet och Stockholms universitet, inleder med att introducera kvällens tema Arktis, kvinnorna och klimatet. Hon berättar också om forskningsarbetet som ligger till grund för utställningen Arktis – medan isen smälter.
17.40-18.30 Bildningspodden live – om Rachel Carson
Rachel Carson är marinbiologen som slog larm om miljögifternas förödande effekter på jordens ekologi. Hennes bästsäljande bok Tyst vår från 1962 tillhör idag miljöforskningens absoluta klassiker. Bildningspodden stiftar bekantskap med en av miljörörelsens pionjärer och diskuterar vad hennes verk kan säga oss idag.
Gäster:
- Claudia Egerer, forskare i engelska vid Stockholms universitet
- Karin Dirke, idéhistoriker vid Stockholms universitet
- Sverker Sörlin, idéhistoriker vid Kungliga Tekniska högskolan
i samtal med Magnus Bremmer
18.30-19.00 Frågestund med panelen, Lotten Gustavsson Reinius och klimatpsykologen Kali Andersson
Passa på att fråga allt du undrat om Arktis, klimatet, eller pionjären Rachel Carson.
19.00-19.30 Specialvisning i utställningen Arktis – medan isen smälter – om kvinnor i Arktis
Vad har kvinnorna ansvarat för traditionellt och hur har rollfördelningen mellan kvinnor och män förändrats? I visningen berörs några kvinnoöden från olika tid och plats: Island, Grönland och norra Sverige. Hålls av intendent Karin Dern. Samling framför Gustav Vasa i Stora hallen.
19.00-20.00 Terapisnabbis med klimatpsykologen
Unga kvinnor känner störst oro för klimatfrågan, enligt en undersökning gjord av Sifo 2018. Varför får vi klimatångest, och hur kan vi hantera den när den uppstår? Fråga på eller bikta dig under en privat stund hos klimatpsykologen Kali Andersson, leg. psykolog specialiserad på klimatångest och miljökommunikation.
Pris: Ingår i ordinarie entréavgift till museet (140 kr för vuxna, 120 kr för pensionär/student, barn t.o.m. 18 år fri entré). Ingen förbokning krävs – men var på plats i god tid för att vara garanterad en plats.
Plats: Samlingssalen (rymmer 160 personer)
Tid: Onsdag 4 mars 17.30-20.00
Museets restaurang har öppet till 20.00, och serverar varm mat fram till 19.00. Njut av arktiska smaker, fika eller valfri dryck. Restaurangen innehar fullständiga rättigheter. Läs mer om restaurangen här.
Museibutiken har öppet till 20.00. Här finns unika nordiska produkter, som ett urval halsdukar från Grönland och skäggtvål från Norge. Läs mer om butiken här.
Klimatkvällen presenteras av Nordiska museet i samarbete med Bildningspodden och Stockholms Kvinnohistoriska.
Om Bildningspodden
Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett timslångt samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Podcasten är en del av det digitala magasinet Anekdot som är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungliga Vitterhetsakademien med syfte att sprida humanistisk, akademisk kunskap till en bred allmänhet.
Kvinnohistoriens plats är överallt
Stockholms Kvinnohistoriska är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. Vi arbetar för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt.
Med publika arrangemang som samtal, visningar och utställningar ger vi plats åt kvinnohistorien där människor befinner sig i sin vardag. Samtidigt hittar och bevarar vi nya berättelser genom arkivutgrävningar och att dokumentera vår samtid – allt medan vi undersöker vad ett museum kan vara under tjugohundratalet. Läs mer på www.kvinnohistoriska.se. Med stöd av Stockholms stad.