Gå direkt till innehåll
Diorklänningen är det senaste tillskottet i utställningen ”Nordens Paris” som pågår t.o.m. 1 okt 2023. Till vänster, foto: Erik Holmén, Nordiska museet. Till höger, foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.
Diorklänningen är det senaste tillskottet i utställningen ”Nordens Paris” som pågår t.o.m. 1 okt 2023. Till vänster, foto: Erik Holmén, Nordiska museet. Till höger, foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Nyfunnen Diorklänning adderas i utställningen Nordens Paris

Nordiska museets kritikerrosade modeutställning “Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 pågår under hela sommaren och fram till den 1 oktober. Nu uppdateras utställningen med ytterligare en modeskatt – ett återfunnet haute couture-original från Christian Dior daterat 1950.

Utställningen och boken “Nordens Paris” är en hyllning till förstklassigt hantverk och visar ett hundratal plagg tillsammans med fotografier, filmer och berättelser om människorna på det mytomspunna damskrädderiet som drevs på varuhuset Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm under 1900-talets första hälft. Nu uppdateras utställningen med en nyligen återfunnen haute couture-klänning från modehuset Christian Dior. Klänningen är uppsydd i Paris av silverskimrande, solfjädersplisserad spets och har en tidstypisk New Look-silhuett med axelbandslöst liv och mycket vidd i kjolen.

Christian Dior arbetade tidigt framgångsrikt med att marknadsföra sig via lokala couture-ateljéer runt om i världen som NK:s Franska damskrädderi. I utställningen Nordens Paris berättas om Christian Diors eftertraktade besök på NK:s Franska i Stockholm och det täta samarbete som NK:s Franska hade med haute couture-husen i Paris. Hösten 1950 hölls en välgörenhetsgala i Stockholm där Christian Dior lottade ut en valfri kreation, den 34-åriga Susanne Palmstierna vann drömvinsten. Måtten togs på NK:s Franska och klänningen syddes upp i Christian Diors ateljé i Paris.

– Till min stora glädje blev jag nyligen kontaktad av Susanne Palmstiernas barnbarn som hittat den bortglömda aftonklänningen i en resväska i ett förråd hos sin mor. Det känns fantastiskt att vi nu kan visa upp detta unika haute couture-original från Christian Diors tidiga år. Det är en verklig modeskatt, säger Susanna Strömquist, prisbelönt författare och curator av boken och utställningen ”Nordens Paris”.

“Nordens Paris” är ett samarbete mellan Nordiska museet och modejournalisten Susanna Strömquist med stöd av Nordiska Kompaniet, NK, och bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria.

Nordens Paris om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 pågår till och med 1 oktober 2023 på Nordiska museet. 

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18