Gå direkt till innehåll
Utställningen och boken "Nordens Paris" om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.
Utställningen och boken "Nordens Paris" om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Lars Wallin och Ida Sjöstedt visar couturefavoriter på Nordiska museet

Nordiska museet bjuder in publiken till två exklusiva dialogvisningar i den kritikerrosade modeutställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966. Tillsammans med utställningens curator Susanna Strömquist visar couturekreatörerna Lars Wallin och Ida Sjöstedt sina favoritplagg vid var sitt tillfälle i maj.

”Nordens Paris” är en hyllning till förstklassigt hantverk och visar ett hundratal plagg tillsammans med fotografier, filmer och berättelser om människorna på det mytomspunna damskrädderiet som drevs på varuhuset Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm under 1900-talets första hälft.

Datum

Onsdag 3 maj: Walk & talk med Lars Wallin kl 17.00, 17.45 och 18.30. (Begränsat antal platser.)

Onsdag 24 maj: Walk & talk med Ida Sjöstedt kl 17.30, 18.15 och 19.00. (Begränsat antal platser.)

I samband med sina respektive visningar visar Lars Wallin och Ida Sjöstedt tre egna plagg som ställs ut i Vardagsrummet på plan 1. Dessutom mingel, bar och fina erbjudanden från Museibutiken fram till att museet stänger 20.00.

Om NK:s Franska damskrädderi och utställningen Nordens Paris

Den pärlgrå modesalongen på NK var Stockholms flottaste scen för haute couturens mästerverk och Nordens ledande modeateljé från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Här skapades kreationer för individuella kunders unika mått av högsta hantverksklass som inspirerar än idag. Utställningen är en hyllning till förstklassigt hantverk och visar ett hundratal plagg tillsammans med fotografier, filmer och berättelser om människorna i den legendariska ateljén.

I salongerna på NK:s Franska damskrädderi samlades den skandinaviska publiken för att se och måttbeställa säsongens nyheter efter förlagor från Parismodeskapare som Coco Chanel, Christian Dior och Yves Saint Laurent. Ateljéns chefer var kända för sin ojämförliga förmåga att anpassa Parismodet till förutsättningarna på våra breddgrader.

Läs mer om utställningen på nordiskamuseet.se.

Utställningen på Nordiska museet och boken med samma namn är ett samarbete mellan Nordiska museet och modejournalisten Susanna Strömquist med stöd av Nordiska Kompaniet, NK.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18