Gå direkt till innehåll
Ett nytillskott i utställningen är en nyligen återfunnen ridkavaj som Ingrid Bergman bar i filmen "En enda natt". Vänster foto: Peter Segemark, Nordiska museet. Höger foto: © AB Svensk Filmindustri (1939). Foto: Louis Huch.
Ett nytillskott i utställningen är en nyligen återfunnen ridkavaj som Ingrid Bergman bar i filmen "En enda natt". Vänster foto: Peter Segemark, Nordiska museet. Höger foto: © AB Svensk Filmindustri (1939). Foto: Louis Huch.

Nyhet -

Succéutställningen Nordens Paris förlängs ett år

Nordiska museets kritikerrosade modeutställning “Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 har hittills lockat 100 000 besökare. Nu förlängs den ett år till hösten 2023. Utställningen uppdateras samtidigt med en nyligen återfunnen ridkavaj som Ingrid Bergman bar i filmen ”En enda natt” 1939.

Utställningen och boken “Nordens Paris” är en hyllning till förstklassigt hantverk och visar ett hundratal plagg tillsammans med fotografier, filmer och berättelser om människorna på det mytomspunna damskrädderiet som drevs på varuhuset Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm under 1900-talets första hälft.

NK:s Franska klädde kungligheter, societeten, framstående yrkeskvinnor och dåtidens främsta stjärnor, däribland Greta Garbo och Ingrid Bergman – Sveriges två största skådespelare genom tiderna. Nu får Greta Garbos klänning från stumfilmen ”Gösta Berlings saga”, 1924, sällskap av Ingrid Bergmans ikoniska ridkavaj som syddes upp 1937 på NK:s Franska. Kavajen återfanns tidigare i år på Independent Kostym i Stockholm. Läs mer om hur det gick till här på minnen.se.

– “Nordens Paris” bjuder in till ett visuellt möte med plaggen och människorna i den legendariska ateljén. Den berättar om de färgstarka kunderna och kreatörerna samt den livliga syateljén med hantverksskickliga sömmerskor, damskräddare och brodöser. Både utställning och bok har mottagits mycket väl av publiken. Nu förlänger vi utställningen till 2023 och har tryckt en andra upplaga av boken så att fler får möjlighet att ta del av denna kulturskatt, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

NK:s Franska damskrädderi i Stockholm var Nordens ledande beställningsateljé under haute couturens gyllene era, från sekelskiftet 1900 till sextiotalet. Den exklusiva ateljén hade ett nära samarbete med de ledande modehusen i Paris. Liksom haute couturens mästare skapade Franska damskrädderiet handsydda kreationer av högsta hantverksklass för individuella kunders unika mått. Den höga kvaliteten och hantverksnivån skapade plagg med en lång livslängd och hållbarhet i alla led som inspirerar än idag.

Utställningen på Nordiska museet och boken med samma namn är ett samarbete mellan Nordiska museet och modejournalisten Susanna Strömquist med stöd av Nordiska Kompaniet, NK, och bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria.

– Berättelsen om NK:s Franska som skildras i ”Nordens Paris” bygger till stora delar på personliga minnen och privatägda plagg som samlades in vid ett upprop på NK i början av projektet. När boken och utställningen lanserades hade jag en förhoppning om att publiken skulle lockas att leta vidare i gömmorna och att det skulle dyka upp ytterligare minnen, fotografier och unika mästerverk från den bortglömda ateljéns storhetstid. Ingrid Bergmans ridkavaj som nu inkluderas i utställningen är ett av de mest spektakulära fynden, säger Susanna Strömquist, prisbelönt författare och curator av boken och utställningen ”Nordens Paris”.

Utställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 öppnade den 17 september 2021 och förlängs till och med den 1 oktober 2023 på Nordiska museet.

Nordiska museet samlar in minnen av NK:s Franska damskrädderi
Nordiska museet välkomnar publiken att bidra digitalt med egna bilder och berättelser om det mytomspunna skrädderiet. Minnena blir på så sätt en del av historien om NK:s Franska damskrädderi som sparas för framtida generationer. Här pågår insamlingen: minnen.se/tema/nksfranska

Läs mer på nordiskamuseet.se/utstallningar/nordens-paris

FAKTA

Nordens Paris är producerad av Stiftelsen Nordiska museet

Curator: Susanna Strömquist

Utställningsform: Marcia Harvey Isaksson

Grafisk form: Malmsten Hellberg

Illustratör: Tippan Nordén

Doft: Linda Landenberg Holst

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18