Gå direkt till innehåll
Utställningen och boken "Nordens Paris" om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.
Utställningen och boken "Nordens Paris" om NK:s Franska damskrädderi bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska museet.

Nyhet -

Modeutställningen Nordens Paris nominerad till pris

Nordiska museets samarbete med NK kring utställningen “Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 är en av tre finalister till näringslivspriset Swedish Arts & Business Awards 2022. Utställningen är en hyllning till förstklassigt hantverk och har hittills lockat över 70 000 besökare till museet.

Utställningen och boken “Nordens Paris” berättar om couturehantverkets konst och visar ett hundratal plagg tillsammans med fotografier, filmer och berättelser om människorna på det mytomspunna damskrädderiet som huserade på varuhuset Nordiska Kompaniet, NK, i Stockholm.

– Nomineringen är en bekräftelse på vårt lyckade samarbete som har gett oss möjligheten att skapa en modeutställning i världsklass. Både utställning och bok har mottagits mycket väl av press och publik med utsålda biljetter, utsåld bokupplaga på 3000 exemplar och omfattande publicitet - även i internationella Vogue. Nu har vi tryckt en andra upplaga av boken så att fler kan ta del av denna kulturskatt, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman på Stiftelsen Nordiska museet.

Utställningen på Nordiska museet och boken med samma namn är ett samarbete mellan Nordiska museet och modejournalisten Susanna Strömquist med stöd av NK, och bidrar med en hittills outforskad pusselbit i Nordens modehistoria. Museets samarbete med NK kring ”Nordens Paris” är nu en av tre finalister till näringslivspriset Swedish Arts & Business Awards 2022. Vinnaren utses i Borås den 30 maj.

Tack vare samarbetet med NK genomfördes ett upprop hösten 2019 då museet kom i kontakt med nya plagg och tidigare okända berättelser från allmänheten varav ett femtiotal nu visas i utställningen och boken. Samarbetet med NK har också möjliggjort det omfattande arkivarbete som ligger till grund för boken och utställningen. Under hösten 2021 lanserade NK kampanjen ”Grand Old. Brand New” där tre framstående modeprofiler skapade sina egna tolkningar av originalplagg från NK:s Franska. En tävling uppmanade även allmänheten att ladda ned nyskapade symönster från originalplaggen och skapa egna kreationer.

Så här lyder nomineringen av ”Nordens Paris” till Swedish Arts & Business Awards 2022:

”Stiftelsen Nordiska museet och AB Nordiska Kompaniet har med utställningen Nordens Paris på Nordiska museet återupplivat NK:s Franska Damskrädderis produktion från 1902 till 1966 – ett unikt stycke mode- och hantverkshistoria. Utställningen och katalogen beskriver hur NK lyckades överföra Parismodets och världens modetrender till Sverige och få det att fungera professionellt och kommersiellt under mer än ett halvsekel. De mest vackra och dramatiska kreationer visas och ledning och hantverksskickligheten beskriv på ett lysande sätt och väcker till liv, för bevarande, en viktig del av Sveriges modehistoria. NK har stärkt sitt varumärke och Nordiska museet har fått fler besökare genom projektet.”

Övriga nominerade är:

  • Stockholm School of Economics Art Initiative
  • ”Rys och mys”, Hallands Kulturhistoriska Museum, Varberg Energi AB och Näringslivs- och Destinationskontoret i Varbergs Kommun

Läs alla nomineringar här: kulturnaringsliv.se

FAKTA

Nordens Paris är producerad av Stiftelsen Nordiska museet med museets verkstad och konservatorer.

Utställningsproducenter: Hanna Leijon och Elna Nord, Nordiska museet

Curator: Susanna Strömquist

Utställningsform: Marcia Harvey Isaksson

Grafisk form: Malmsten Hellberg

Illustratör: Tippan Nordén

Doft: Linda Landenberg Holst

Utställningen ”Nordens Paris” om NK:s Franska damskrädderi 1902–1966 öppnade den 17 september 2021.

Läs mer på: nordiskamuseet.se/utstallningar/nordens-paris

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18