Gå direkt till innehåll
Julita gård har öppet dagligen under perioden 17 juni–13 augusti. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.
Julita gård har öppet dagligen under perioden 17 juni–13 augusti. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.

Pressmeddelande -

Sommaren står för dörren på Nordiska museets slott och gårdar

Snart öppnar Nordiska museets slott och gårdar inför sommaren med visningar och inbjudande gröna parker. Säsongen på Julita gård bjuder på trädgårdsevenemang och nya upplevelser för barnfamiljer. Svindersvik sommarnöje i Nacka och Tyresö slott håller öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 27 maj till 3 september.

Sommaren på Julita gård i Sörmland smygstartar med helgöppet den 18 maj och håller öppet dagligen från 17 juni till 13 augusti med visningar i herrgårdsbyggnaden om livet på gården. Några av sommarens många höjdpunkter är Pelargondagen 27 maj, traditionsenligt midsommarfirande, Humledagen 19 augusti och Julitafestivalens 30-årsjubileum med kammarmusik och internationella toppartister.

För de unga besökarna öppnar ett stort familjeområde med nya inspirerande lekmiljöer som invigs till midsommar.

– En utflykt hit går till en annan tid och nya perspektiv. Med fokus på fantasi, kreativitet och hållbarhet öppnar vi en plats för utforskande lek med hjälp av återvunna byggnadsdetaljer och material från vår skog och mark.Det blir ett myllrande leklandskap med rum för låtsaslekar, torparliv och herrgårdsnöjen, säger Wenke Rundberg, publik producent på Stiftelsen Nordiska museet.

Det nya leklandskapet ligger nära Pettsongården och är skapat efter skisser från landskapsarkitektbyrån Urbio. Kaféet på Julita och Julita Wärdshus håller öppet för fika, lunch och kulinariska upplevelser. Julita Wärdshus driver även logiverksamheten i Julita gårds herrgårdsflyglar och vandrarhem.

Trädgårdsodling har en lång tradition på Julita gård. Här kan besökarna utforska herrgårdsparken, de kulturhistoriska trädgårdarna och Nordiska museets levande samlingar av pioner, fruktträd, lökar, knölar, perenner och köksväxter.

– I år anlägger vi en kulturväxtrabatt med no dig-metoden på Julita gård och trädgårdar. Här kommer publiken att kunna se och lära mer om våra klonarkivväxter och deras historia under nästa säsong. För att främja biologisk mångfald omvandlar vi också delar av våra gräsmattor till äng och blomstrande gräsmatta, säger Susanne Yderbo, enhetschef Park & trädgård, Stiftelsen Nordiska museet.

Även för parkerna på Tyresö slott och Svindersvik sommarnöje finns en aktiv och långsiktig planering för att främja biologisk mångfald med omvandling till blomstrande gräsmatta och plantering av perenner.

På Tyresö slott och Svindersvik sommarnöje kan besökare gå på guidad visning på lördagar och söndagar från 27 maj till 3 september och få veta mer om människorna som bodde och arbetade här. Nytt för i år är att Tyresö slott erbjuder engelska visningar samt fler svenska visningar per dag kl 11-17.

Julita gård & trädgårdar

Julita gård och trädgårdar i västra Sörmland är Nordiska museets unika herrgårdsmiljö med bevarade byggnader och interiörer, park och kulturhistoriska trädgårdar. Här kan besökare ta del av evenemang, visningar och upplevelser i takt med säsongens växlingar och i butiken finns inspiration till ett hållbart lantliv. På Julita gård finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle. Den siste privata ägaren Arthur Bäckström testamenterade Julita gård till Nordiska museet år 1941. Idag vårdar och bevarar museet miljöerna som de sett ut sedan tiden kring år 1900. På sociala medier kan trädgårdsintresserade följa arbetet med hur den nya kulturväxtrabatten växer fram.

Nordiska museet bjuder in till pressvisning inför sommarsäsongen på Julita gård torsdagen den 25 maj kl 10.00–12.00.

Tyresö slott & park


Tyresö slott och park vid Kalvfjärden är Nordiska museets kulturhistoriska miljö som speglar livet kring ett slott vid sekelskiftet 1900. År 1930 testamenterade den siste ägarfamiljen Lagergren slottet med dess samlingar och markområden till Nordiska museet. Under sommarsäsong kan besökare gå på guidad visning i slottet om människorna som bodde och arbetade här, från 1630-tal till 1930. Den engelska parken bjuder in till picknick bland ekar och äppelträd och de slingrande promenadstigarna lockar till promenader året om. På Notholmen finns kafé och fina badklippor.

Nordiska museet bjuder in till pressvisning inför sommarsäsongen på Tyresö slott måndagen den 22 maj kl 13.00–14.30.

Svindersvik sommarnöje från 1740-talet


I en trädgård med knotiga äppelträd vid Gäddviken i Nacka gömmer sig en 1700-talsidyll. Svindersvik är ett sommarnöje från 1740-talet i helt bevarad rokoko med huvudbyggnad, köksflygel och paviljong med festsal. Här kan besökare gå på guidad visning under sommartid. Trädgården är öppen året runt och nere i brygghuset finns ett litet kafé.

Svindersvik är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillor och nutida sommarhus, men inte stort nog att kallas slott eller herrgård. Huvudbyggnaden är ritad av Carl Hårleman omkring 1740 åt Claes och Johanna Grill. I rummen finns sidenklädda möbler, kinesiska rispapperstapeter, kakelugnar och takmålningar. Nordiska museet äger och bevarar den kulturhistoriska miljön och 1700-talsprägeln sedan 1949.

Härkeberga kaplansgård

Härkeberga kaplansgård är Nordiska museets kulturhistoriska miljö där besökare kan få en bild av livet för en lantpräst i 1840-talets Uppland. Gården var också församlingens och kyrkbyns mötesplats och består av sjutton träbyggnader runt en mangård och en fägård. De äldsta är från 1600-talet och har fungerat som ladugård, stall, bodar, lider, loge och drängstuga. I salen i boningshuset hade kaplanen sitt kontor där han tog emot sina församlingsbor. Nordiska museet bevarar miljön sedan 1929.

Här kan besökaren gå på visning eller besöka boningshuset på egen hand på helger under sommarmånaderna med fri entré. Härkeberga Gille ordnar bland annat midsommarfirande, spelmansstämma, familjedag och julmarknad.

För mer information om Nordiska museets slott och gårdar se nordiskamuseet.se/slott-gardar.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kontakter

Emma Reimfelt

Emma Reimfelt

Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
Sofia Hiller

Sofia Hiller

Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

Relaterat innehåll

Relaterade event