Gå direkt till innehåll
Julita gård har öppet dagligen under perioden 1 juni–31 augusti. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.
Julita gård har öppet dagligen under perioden 1 juni–31 augusti. Foto: Peter Segemark/Nordiska museet.

Nyhet -

Sommaren står för dörren på Nordiska museets slott och gårdar

Snart öppnar Nordiska museets slott och gårdar inför sommaren i all sin prakt och grönska. Julita gård håller öppet dagligen från 1 juni till 31 augusti med visningar, öppna utställningar och historiska miljöer. Tyresö slott och Svindersvik håller öppet för visningar på lördagar och söndagar från 28 maj till 4 september. 

Vi ser verkligen fram emot att få välkomna publiken till Nordiska museets fantastiska slott och gårdar. På Julita gård har vi ett ambitiöst program med visningar och aktiviteter under hela sommaren, säger Sara Källström, avdelningschef Publik, Stiftelsen Nordiska museet.

Säsongen på Julita gård i Sörmland smygöppnar med Pelargondag den 28 maj med visningar, föredrag och försäljning. Andra aktiviteter under sommaren är bland annat traditionsenligt midsommarfirande, temavisningar och familjevisningar. För de unga besökarna är Lekstugan och Pettsongården öppna för lek på egen hand.

Kaféet på Julita och Julita Wärdshus håller öppet för fika, lunch och kulinariska upplevelser. Julita Wärdshus driver i år även logiverksamheten i Julita gårds herrgårdsflyglar och vandrarhem. Den 8 juli bjuder Julita Wärdshus in till en helkväll i parken med matupplevelser och parkturnén Blomstertid med Daniel Adams-Ray, Cornelia Jakobs och Cleo

  Julita gård håller öppet dagligen från 1 juni till 31 augusti klockan 11–16 med visningar både i stora huset och utomhus, öppna utställningar och historiska miljöer. Julita gårds nyrenoverade butik är öppen hela säsongen med hantverk och design med anknytning till verksamheten på Julita gård, lokalproducerade livsmedel samt nyheten Arthur Bäckströms basar med vintage och återbruk.

  Svindersvik sommarnöje i Nacka och Tyresö slott håller öppet för visningar mot förköp på lördagar och söndagar från 28 maj till 4 september.

  Julita gård

  Julita gård är Nordiska museets herrgårdsmiljö i hjärtat av Sörmland vid sjön Öljaren, 25 km utanför Katrineholm. Gården visar hur ett storgods fungerade under början av 1900-talet. Den siste private ägaren Arthur Bäckström donerade godset till Nordiska museet år 1941.

  På Julita gård finns en vidsträckt herrgårdspark med trädgårdar och bevarade byggnader som stall, gårdskontor, herrgårdskök och brandstation. Här finns också Nordiska museets levande samlingar av kulturväxter som pionsamlingen och klonarkiven för äpple och humle. Herrgårdsparken och trädgårdarna är öppna för besök på egen hand året runt utanför bemannade öppettider.
  Under sommarmånaderna drivs Julita Wärdshus och kaféet på Julita av Tommy Myllymäki.

  Tyresö slott

  Tyresö slott är Nordiska museets slottsmiljö som ligger vackert beläget vid Kalvfjärden i Tyresö, strax söder om Stockholm. Slottet med dess samlingar och markområden testamenterades av Claes Lagergren till Nordiska museet år 1930. Tyresö slott byggdes på 1630-talet men visar idag en slottsmiljö från tidigt 1900-tal och är bevarat såsom det såg ut som familjen Lagergrens privatbostad vid tiden kring 1900.

  Svindersvik sommarnöje

  Svindersvik är Nordiska museets välbevarade 1700-talsmiljö i Nacka utanför Stockholm, och ett av Sveriges äldsta bevarade sommarnöjen. Det överläts till Nordiska museet år 1949 och det är en av anledningarna till att Svindersvik är så välbevarat och har fått behålla sin idylliska 1700-talsprägel.

  Svindersvik är en exklusiv föregångare till grosshandlarvillorna och våra dagars sommarstugor, men för litet för att kallas slott eller herrgård. Den vackra parkanläggningen runt Svindersvik är öppen året om för besök på egen hand.

  För mer information om Nordiska museets slott och gårdar se: www.nordiskamuseet.se/slott-gardar

  Ämnen

  Kategorier

  Regioner

  Presskontakt

  Emma Reimfelt

  Emma Reimfelt

  Presskontakt Kommunikationschef 08-519 545 59
  Sofia Hiller

  Sofia Hiller

  Presskontakt Pressansvarig, Nordiska museet 08-519 545 18

  Relaterat innehåll